Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БЕН ХОДЖИС: ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА КРИМ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРИОРИТЕТ

Киев, 11 юли 2023.- Освобождаването на Крим трябва да бъде приоритет, защото е от изключителна важност, заяви американският генерал Бен Ходжес.

В интервю за украинската ТВ “ТСН” той сподели, че деокупацията на Кримския полуостров е от голямо значение за по-нататъшната сигурност на Украйна и нейната икономика. За да го освободи, обаче, украинската армия се нуждае от още оръжия.

Ходжес подчерта, че твърденията му за освобождаването на Крим до края на 2023 г. се основават на едно условие: всичко ще стане, ако украинската армия получи необходимата военна помощ, по-специално, ракетите с голям обсег – ATACMS, които стрелям на разстояние до 300 км.

Американска ракетна система с обсег до 300 км ATACMS

“Ако не, то реализацията на тази задача ще бъде по-трудна, – смята генералът. – Освобождаването на Крим трябва да бъде приоритет, защото е от решаващо значение. Не мисля, че Украйна ще може да гарантира сигурността си и да възстанови икономиката си, докато Русия държи Крим под окупация. Скоростта на това зависи от трансфера на необходимите оръжия от САЩ и други партньори.. Ако не, ще отнеме много повече време и ще има повече загуби”.

Руснаците във временно окупирания Крим активно се подготвят за отбрана. Завършват изграждането на укрепления на територията от административната граница на окупирания Крим с Украйна до Джанкой. Повечето от фортификационните съоръжения са построени след ноември м.г., когато руската армия напусна Херсон.

За руския диктатор Путин Крим, окупиран през март 2014 г.,  има сакрално значение и загубата му най-вероятно още повече ще срине неговия имидж и, може би, ще доведе и до сваляне от власт.(УВести)