Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СПОРЕД РАДЕВ, ПРАВИТЕЛСТВОТО, КАТО ПОМАГА НА УКРАЙНА, ЗАЩИТАВА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ

София, 10 юли 2023.- Днес българският резидент Румен Радев обвини правителството на акад. Николай Денков, че защитава чужди интереси като помага на Киев, съобщава “Свободна Европа“.

“Винаги съм защитавал българския интерес, а не интереса на други държави, – каза Радев. – Въпросът е, чии интереси защитават политици от парламента и правителството?“

Радев е против да се предоставя оръжия и боеприпаси на Украйна. Това предизвика критики към него от представители на управляващото мнозинство, че е застанал на страната на Русия. Самият Володимир Зеленский е казал, че военната помощ е нужна на Украйна, за да защити тя населението си от руската военна агресия.

Българският президент обаче повтори днес позицията си против изпращането на оръжия и боеприпаси на Киев. Според него, “наливането” на повече оръжие увеличава риска от тази война, и то риск за всички, колкото и далеч да ни изглежда тя. “Войната е в Европа, тя е в България със своите различни измерения и аз много ясно го посочих пред президента Зеленский“, каза Радев.

Той добави, че правителството не е съгласувало с него поканата си към Зеленский за посещение в София.

Премиер акад. Николай Денков

Зеленский беше в България по покана на кабинета на акад. Николай Денков. Посещението дойде, след като правителството взе решение да предостави втори пакет военна помощ на Украйна. Това се стана в изпълнение на решението на Народното събрание от декември 2022 г., което предвижда България да помогне на Украйна с оръжия и боеприпаси според възможностите си.

Първата пратка беше изпратена от назначеното от Радев служебно правителство, въпреки че министрите и самият президент публично са се изказвали срещу даването на военна помощ. Като аргумент срещу изпращането на оръжия и боеприпаси на Украйна Радев посочва, че те разпалват войната.

Днес премиерът акад. Николай Денков защити противоположна позиция. Той каза, че подкрепата за Киев, обратно, “отдалечава опасностите, които биха могли да възникнат, ако нещата не се развият добре за Украйна”.

Същата позиция споделят и другите страните от НАТО, които предоставят на Украйна военна помощ, съобщава “Свободна Европа“.