Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КОМАНДИРИТЕ НА “АЗОВ” СЕ ВЪРНАХА. МОСКВА РЕВНА, БИЛО НЕСПАЗВАНЕ НА МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО

Киев, 09 юли 2023.- Русия обяви, че връщането на командири на батальона “Азов” в Украйна от Турция уж е нарушаване на споразуменията между Киев и Москва и неспазване на нормите на международното право.

В самолета на път за Украйна заедно с Володимир Зеленский

Вчера в Украйна се завърнаха петима командири на батальона “Азов”, който 86 дни е отбранявал най-напред град Мариупол, а после – местния металургичен комбинат “Азовстал”. Момчетата бяха докарани в Лвив със самолет, с който украинският президент Володимир Зеленский се е връщал от посещението си в Турция.

Андрий Юсов – представител на Главно управление “Разузнаване” на Министерството на отбраната на Украйна, заяви, че връщането на командирите е станало съгласно нормите на международното право и че най-малко Русия може да говори, че някой не е зачитал световния правов ред.

“Бяха предприети всички съответни действия, с отчитане на интересите на украинските военнопленници, освободени от плен, и разбира се, като се вземат предвид всички необходими процедури и норми на международното право“, каза Юсов.

Той още отбеляза, че в момента не може да коментира подробности и условия за връщане, но добави, че Украйна ще продължи да връща у дома своите войници и цивилни, пленени или задържани и закарани в Русия.

22 май 2022 г. – “Азов” се предава след 86 дни героична отбрана

Командирите на защитниците на “Азовстал”, които бяха в Турция след руския плен след като Украйна на 21 септември 2022 г. размени тях с Виктор Медведчук – олигарх руски, агент на влияние, водач на руска “пета колона” у нас. Това са Денис Прокопенко, Святослав Паламар, Сергей Волински, Олег Хоменко, Денис Шлега.

Командирът на “Азов” Денис Прокопенко с позивна “Редис” обяви намерението си да се върне на фронта.(УВести)

Нашата справка:

На 20 май 2022 г., на 86-ия ден от отбраната на Мариупол, остатъците от гарнизона, съгласно заповедта на ръководството на страната, спират съпротивата и се предават на руските войски.

Досега 108 бойци от “Азов” вече са освободени по време на мащабната размяна на пленници между Украйна и Русия на 21 септември 2022 г. Съгласно споразумението, след размяната на тях и Виктор Медведчук петима командири, по-специално, трима командири на “Азов” – Денис Прокопенко, Святослав Паламар и Олег Хоменко, трябвало да остават в Турция чак до края на войната под закрилата на президента на страната Реджеп Ердоган.