Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БРИТАНСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ ПИШЕ ЗА КРИТИЧНАТА СИТУАЦИЯ НА РУСИЯ КРАЙ БАХМУТ

Киев, 09 юли 2023.- Украинските сили продължават успешното си настъпление в района на град Бахмут, Донецка област, докато руските военни страдат от ниска мотивация и едва ли разполагат с резерви, за да удържат селището.

Пленени руснаци край Бахмут

Това четем в съботния обзор на разузнаването на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че след затишие през юни, през последните седем дни Бахмут “отново се превърна в място на едни от най-интензивните битки на фронта”, по време на които украинските войски “уверено напредват” както на север, така и на юг от града.

“Руските войници вероятно имат ниска мотивация, а съединението на разнородни бойни структури и ограничена способност пречат да локализират и атакуват украинската артилерия“, отбелязва британското разузнаване.

Анализаторите смятат, че Москва, очевидно, смята за “политически неприемливо” да предаде Бахмут на украинските сили – град, който има символична тежест като едно от малкото постижения на руската армия през последната година от войната.

“Въпреки това е много вероятно в Русия да има малко допълнителни резерви, които биха могли да бъдат отделени за този сектор“, – посочва британското разузнаване.

Град Бахмут в Донецка област се превърна в място на една от най-ожесточените конфронтации между силите на Украйна и Русия, докато през май тази година руската страна обяви предполагаемото превземане на това населено място.

генерал Олександър Сирский

Според оценки на украински и западни официални лица, Русия е загубила значителен брой жива сила по време на настъплението срещу Бахмут – най-малко 60 хил. убити и ранени.

По-рано Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че украинските сили са провели настъпателни действия на север и юг от Бахмут, а командващият Сухопътните войски на Украйна генерал-полковник Олександър Сирский съобщи, че украинските войски са установили контрол над преди това загубени позиции в района на Бахмут.

Днес е 501-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 234040 (+600 за един ден), самолети – 315, хеликоптери – 309, танкове – 4078, БМП – 7964, артилерийски системи – 4366, средства за ПВО – 413, ракетни системи за залпов огън – 668, автомобили – 6929, дронове – 3685.(УВести)