Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОЛЕНА ШОПОВА: ТОЙ ДОНЕСЕ НАДЕЖДАТА, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ИЗБРАЛА СТРАНАТА НА ДОБРОТО

София, 08 юли 2023.- По време на визитата на украинския президент Володимир Зеленский в България, на една от проявите с негово участие – да я наречем среща с обществеността, една млада жена успя да го разчувства. Това е украинката Олена Шопова от град Кривий Риг – землячка на Зеленский, а неговият баща е бил неин преподавател в местния университет.

Пани Олена живее в България над десет години, тук има семейство и собствен бизнес – счетоводство и одит.

От самото начало на войната тя е от най-активните и дейни хора в помощта за украинските бежанци, които намериха спасение в страната ни.

В София, макар и да се намира далеко от фронтовата линия, тя преживява всеки ден от началото на руската инвазия в Украйна. А днес те са вече 500! Затова и срещата й със Зеленский е толкова емоционална за нея, пише на сайта на ТВ “ONAIR.

“Много бях въодушевена и притеснена, защото това за мен е много важен момент, много важна визита. Както за Украйна и за украинската диаспора тук, така и за българското общество. Зеленский се превърна от един обикновен човек, когото познавах преди години, актьор, в световен лидер. Това е много вълнуващо – да наблюдаваш как един младеж израства до такъв мащаб”, сподели Олена в ефира на предаването “Директно”.

Според нея, Зеленский е донесъл надеждата, че “България най-сетне е избрала страната на доброто”.

Твърди, че допреди войната Украйна не е била достатъчно разпознаваема и представена на Балканите и, когато тази трагедия приключи, страната й трябва да бъде по-активна в отношенията си със страни като България, Северна Македония, Турция и Сърбия, например.

“Ние имаме дълбоки културни, етнически и исторически връзки, които ни правят още по-близки. Ние сме със сходен манталитет. И това ще ви го каже всеки украинец, който живее тук”, категорична е Олена.

По време на посещението си в София на 06 юли Зеленский заяви, че от началото на войната 200 хил. украински деца са в неизвестност.

“Всеки човек и всяка страна има правото да се защитава, всеки има право да защитава децата си. Ако при вас нахлуе някой агресор, вие също ще се защитавате. Ние не знаем къде са 200 хил. наши деца, разбирате ли? Част от тях са депортирани, друга част са в окупираните територии, дори не знаем дали са живи”, каза той. Според Шопова, възможно това число да е по-голямо от 200 хил. Говори се и за 700 хил.

След извеждането от Украйна тези деца често биват давани за осиновяване в Русия, което е незаконно, настаняват ги в домове за сираци и ги принуждават всяка сутрин да пеят руския химн, да изучават руската история, да пеят руски песни, да ненавиждат Украйна. Това разказват тези от украинчетата, които сме успели да върнем, разказа Шопова. “Това е геноцид”, категорична е тя.

Целият разговор с Олена Шопова е във следното видео на телевизията ONAIR.