Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗЕЛЕНСКИЙ ПОСЕТИ ЗМИЙСКИЯ ОСТРОВ И ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ТАМ

Киев, 08 юли 2023.- Днес се навършват 500 дни от началото на руското нахлуване в Украйна и днес украинският президент Володимир Зеленский публикува в You Tube видео от Змийския остров в Черно море. Там той по морски обичай пусна на водата венци от цветя в памет на защитниците на острова.

“Днес ние почетохме тук нашите украински герои – всички войници, които са се борили за този остров, които са го освободили. И въпреки че това е малко парче земя в средата на нашето Черно море, това е огромно доказателство, че Украйна ще си върне всяка частица от територията си, – каза Зеленский във видеото. – Искам да благодаря – оттук, от това място на победата – на всеки наш войник за тези 500 дни!”

Змийският остров се превърна в символ за украинската армия, след като в началото на войната запис, за който се твърди, че съдържа разговор между защитниците на острова и руски боен кораб, обиколи света. В него капитан на руския кораб предлага на украинските бранители да се предадат, но те отказват с фразата на руски език “Русский военный корабль, иди нахуй!”

Преди една година “Богдана” обстрелва Змийския остров

Островът е бил окупиран през май 2022 г., а освободен – в началото на юли с.г. За освобождаване на острова, който се намира 40 км от брега, украинската армия използва родното далекобойно оръдие “Богдана” и, според някои данни, чешкото оръдие “Сузана”.(УВести)

Видеото от Змийския остров с обръщението на Володимир Зеленский може да видите ТУК.