Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БАЙДЪН ПРЕДЛАГА НА УКРАЙНА С ИЗРАЕЛСКИ МОДЕЛ ДА ГАРАНТИРА СИГУРНОСТТА Й

Киев, 08 юли 2023.- Украйна все още не е готова да се присъедини към НАТО, защото войната продължава. Този въпрос ще бъде разгледан едва след като се установи мир.

Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън в интервю за CNN. Според него, страните членки на Алианса са разделени относно перспективите за членство на Украйна в момента.

“Няма единодушие сред членовете на Алианса относно приемането на Украйна в НАТО сега. Но на Украйна трябва да се предложи рационален път за присъединяването й към НАТО. Затова, докато Украйна не е в НАТО, Съединените щати ще й осигурят такива гаранции за сигурност, каквито има Израел“, каза Байдън.

Президентът на САЩ подчерта, че съюзниците ще продължат да предоставят на украинската армия, която се отбранява, оръжията, необходими за спиране на руската агресия.

Израелският модел на гаранции за сигурност е 10-годишен ангажимент, поет от Съединените щати. Те предвиждат предоставяне на пакети от военна и финансова помощ, както и възможност за съвместно производство.

На 11 юли във Вилнюс започва срещата на върха на НАТО, на която Украйна очаква да бъде поканена за алианса. Затова украинският президент Володимир Зеленский предприе обиколка из редица страни, за да получи подкрепата. Обаче навсякъде, включително в България, парламентите и правителствата приемат декларации, от които се разбира, че Украйна може да стане пълноправен член на НАТО едва след като настане мир.(УВести)