Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ В ПОДКРЕПА НА ЧЛЕНСТВОТО НА УКРАЙНА В НАТО

София, 07 юли 2023.- Вчера Народното събрание на Република България прие декларация в подкрепа на присъединяването на Украйна в НАТО, съобщава БНТ.

Тя бе внесена от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и “Има такъв народ”. Същите формации гласуваха “за” в пленарната зала и така тя мина със 157 гласа. “Възраждане” и БСП гласуваха “против”. Нито един депутат не се въздържа.

В текста се посочва, че 49-ото Народно събрание заявява, че най-прекият и желан път за възстановяването на мира в Украйна, Черноморския регион и Европа, е пълното и незабавно доброволно оттегляне на Руската федерация извън международно признатите граници на държавите на всички засегнати от нея суверенни държави.

Народното събрание категорично настоява за незабавно прекратяване на ядрения шантаж, както и на всички действия на Руската федерация, в остро противоречие с Устава на ООН, които представляват най-сериозният удар срещу мира и благоденствието както на европейските, така и на руския народ.

Подкрепя формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленский, чиято цел е траен и справедлив мир.

За да бъде гарантирана способността на Украйна да се самозащити от агресора на нейна територия, НС настоява институциите в България да продължават да ѝ оказват политическа, финансова, хуманитарна, военна, военно-техническа подкрепа до пълното възстановяване на суверенитета ѝ в международно признатите граници, пише в документа.

49-ото НС потвърждава пълната си подкрепа за независимата от външни фактори политика на НАТО на “отворени врати”; очаква българското правителство, включително и на предстоящата Среща на върха на Алианса във Вилнюс през юли т.г. да изразява позиция в подкрепа членството на Украйна в НАТО, след възстановяване на мира на нейна територия. В същото време призовава съюзниците за използват Срещата на върха, за да очертаят ясни параметри по пътя на членството на Украйна в НАТО.

В текста се посочва също, че българският парламент подкрепя започването на процеса на планиране и приемане на конкретни параметри и времева рамка за членството на Украйна в Алианса и разширяване на стратегическите отношения.

С приемането на тази декларация ще бъде излъчена недвусмислена позиция за българската подкрепа към Украйна и легитимното ѝ право на самоотбрана срещу непредизвиканата военна инвазия, както и правото на държавите сами да избират как да гарантират сигурността си, посочва в становището си Комисията по външна политика.

В текста на декларацията се казва, че най-прекият и желан път за възстановяването на мира в Украйна, Черноморския регион и Европа, е пълното и незабавно доброволно оттегляне на Руската федерация извън международно признатите граници на всички засегнати от нея суверенни държави, съобщава БНТ.

Декларацията бе приета в деня, когато в София пребиваваше президентът на Украйна Володимир Зеленский.