Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСКИЙ НЕ ПРИЕ ПОЗИЦИЯТА НА РУМЕН РАДЕВ ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА

София, 07 юли 2023.- Двамата се срещнаха в президентството вчера по време на еднодневното посещение на Зеленский в София, след като малко по-рано той бе приет от премиера Николай Денков, пише “Свободна Европа“.

Българският президент отново застана срещу изпращането на оръжие за Украйна и призова за преговори между Киев и Москва.

“Средата за сигурност е тревожна и в нашия регион. Конфликтът разширява пространствения си размах. Придобива нови измерения. С всеки ден рискът от радиоактивно замърсяване в Европа расте. Конфликтът се превръща във война на изтощение, в глобален икономически сблъсък. Този конфликт няма военно решение”, каза Радев.

“Надявам се хората на България разбират, че това не е конфликт, а война. При конфликт държавата не се напуска от милиони хора”, отговори Зеленский. По негови думи не може да се търси баланс или да се подкрепя Русия, защото Москва иска да разруши НАТО и ЕС.

По време на визитата на Зеленский центърът на столицата беше направо блокиран

“Вие казахте, че не подкрепяте доставките на боеприпаси като върховен главнокомандващ, за да не отслабне вашата армия. Или пък не подкрепяте усилването на Украйна? Това са различни неща. Каквото и да имате, ще е недостатъчно за вашата армия, за да воювате с Русия, ако дойде тук”, добави украинският президент.

По негови думи “един от опитите за шантаж на Руската федерация е чрез цените на енергоносителите, а после и чрез превземането на Запорожката АЕЦ. Превземането на тази централа също не е конфликт, а война”.

Зеленский каза още към Радев: “Не дай боже някоя трагедия, и вие да бъдете на моето място”.

Какво ще правите тогава? Ще кажете: “Путин, взимай българските територии”?

“И ако не ви помагат с оръжие хора, които имат общи ценности с вас, какво ще правите тогава? Ще кажете: “Путин, взимай българските територии”? Не, вие като истински президент, аз съм сигурен, че няма да допуснете компромис с държавата, с независимостта, със суверенитета си”, каза Зеленский.

Малко след това Радев помоли медиите да излязат, като срещата продължи при затворени врата.

По-късно по време на дискусия с участието на премиера Денков, вицепремиерката Мария Габриел и представители на граждански организации в Бояна Зеленский каза, че няма да критикува Радев, тъй като е “на гости” и уважава България.

Володимир Зеленский беше в София по покана на премиера Николай Денков, а на летището посрещнат от вицепремиера Мария Габриел

“Много е важно, че общуваме, независимо че аз съм дошъл по покана на премиера и въпреки това се срещнах (с Румен Радев) , защото уважавам всички ваши институции и лидери”, каза Зеленский.

По думите с българския президент имат пълно единомислие по всички аспекти, включително енергетиката и формулата на мир, освен по темата военна помощ.

“Той смята, че е ескалация да се дава на Украйна помощ, а аз смятам, че това е защита. Това е абсолютно различна философия”, добави Зеленский.

За посещението му се появи неофициална информация във вторник в медиите. Сутринта премиерът потвърди, че украинският президент идва.

Радев многократно се е противопоставял на изпращането на оръжие на Украйна. Според него това е подклаждане на войната. Въпреки това служебният кабинет изпрати военна помощ в изпълнение на решение на парламента от декември 2022 г.

По-рано Николай Денков и Володимир Зеленский подписаха декларация, с която България подкрепя бъдещото членство на Украйна в Европейския съюз (ЕС) и НАТО, съобщава “Свободна Европа“.