Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДМИТРО КУЛЕБА: ДА, РУСКАТА АРМИЯ ВИ Е ОСВОБОДИЛА, НО СЕГА ТЯ Е АГРЕСОР И ОКУПАТОР

София, 06 юли 2023.- Украинският външен министър Дмитро Кулеба даде интервю за NOVA. С него разговаря Яна Николова.

Министърът коментира помощта, която България оказва на страната му както днес, така и в първите дни на войната. Той засегна и отношението на българите към Русия и руската армия – трябва ли векове по-късно да сме благодарни на руснаците и да пренебрегваме действията им днес.

“В момента, в който започна войната, буквално усетих какво огромно бреме се стовари на плещите ми. Осъзнах, че трябва да се справя с предизвикателствата, пред които се изправя родината ми. Че трябва да направя всичко по силите ми – даже и повече, да помогна Украйна да ги надживее и да излезе победител”, заяви първият дипломат на Украйна пред NOVA.

Дмитро Кулеба преди една година в Народното събрание моли за военна помощ за Украйна, но не я получи

“В първите часове и дни ти става ясно, че всичко опира до самия теб. Дори и да иска да ти помогне, съответната държава ще има нужда от време да изпрати тази помощ. Със задълбочаването на войната преживявахме и добри, и лоши моменти с различни държави. Мога да спомена Германия. Много дискусии мога да опиша с различни държави. Имахме добри и лоши моменти и с България”, посочи той.

“Ние преминаваме през етап, какъвто България е преживяла, борейки се за своята независимост, за свободата си. Аз съжалявам винаги, когато българи с проруски чувства не осъзнават това. Ако вие сте благодарни на руската армия, която ви е помогнала, за да извоювате независимостта и свободата си от поробителите, не означава, че векове наред сте длъжни да прощавате престъпленията, жестокостите, агресиите и окупациите, извършвани от нея. Не става така”, допълни Кулеба.