Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НЕУСПЕШНИЯТ МЕТЕЖ НА ПРИГОЖИН ИЗОСТРИ РАЗКОЛА СРЕД РУСКИТЕ СИЛИ ЗА СИГУРНОСТ

Киев, 05 юли 2023.- Британското разузнаване отбелязва, че генерал Сергей Суровикин и генерал Юнус-бек Евкуров не се появяват публично след въоръжения бунт на Евгений Пригожин и групата “Вагнер”. Британците смятат, че това е признак на разкол в руската система за национална сигурност.

Сергей Суровикин

По-специално, ведомството обърна внимание на изчезването от публичното пространство на двама руски генерали – Сергей Суровикин и Юнус-бек Евкуров.

Както отбелязват в разузнаването, главнокомандващият ВКС на Русия Суровикин не се е появявал публично след бунта на “Вагнер” и последвалия разпит, а Евкуров – заместник-министър на отбраната, не е присъствал на срещата на ръководството на руското военно ведомство, което се проведе на 03 юли и беше показано по ТВ.

Анализаторите на британското разузнаване не са потвърждават, че Суровикин е арестуван, но казват, че той може да е заподозрян поради дългогодишните си връзки с “Вагнер”, датиращи от службата му в Сирия през 2017 г., и дори се води почетен член на тази ЧВК.

Британското разузнаване нарича Суровикин един от най-уважаваните офицери в руската армия и отбелязва, че всякакви официални санкции против него, вероятно, ще предизвикат разкол.

Юнус-бек Евкуров

“Подозрението, което потенциално е паднало върху високопоставени руски командири, подчертава, как неуспешният преврат на Пригожин изостри съществуващите разломи в системата за национална сигурност на Русия“, се казва в доклада.

На 30 юни групата “Вагнер” е била обстрелвана от руската артилерия. Ръководителят й Пригожин е използвал този повод да тръгне с 20 хил. войници към Москва в търсене на “справедливост”. “Вагнеровнице” са превзели Ростов-на-Дон – град с 1 млн. население, като са били посрещнати много радушно. След това са поели към Москва. Групата не е срещнала почти никаква съпротива и успя да свали един самолет за управление Ил-20 и шест хеликоптера заедно с екипажите им. Изненадващо 200 км преди столицата Пригожин е решил да спре “марша”. Този опит за военен преврат срина рейтинга на Владимир Путин, който е избягал от Москва и се е укрил в резиденцията си в Новгородска област – “Валдай”.(УВести)