Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСКИЙ ЩЕ ПОСЕТИ СОФИЯ УТРЕ. МОЖЕ БИ

София, 05 юли 2023.- Украинският президентът Володимир Зеленский ще посети България утре, четвъртък, съобщават българските медии, като се позовават на свои източници. Същото пишат и украински електронни издания, но те ползват съобщения от България

Тодор Тагарев

От Министерски съвет на Република България казват, че не могат да потвърдят тази информация. “За едно такова посещение върви подготовка от известно време, тя не е публична. Съжалявам, че изтече съобщение в общественото пространство”, коментира пред TV-1 министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Според него, визита е важна за България и той се надява слуховете да не осуетят идването на украинския президент.

От началото на войната, когато Русия нападна Украйна – 24 февруари 2022 г.,  Зеленский посети редица европейски държави, сред тях са Италия, Великобритания и Германия. Но САЩ бяха първата страна, която прие украинския президент след руската агресия.

Дмитро Кулеба

От украинските политици в София досега е бил само външният министър Дмитро Кулеба. Той дойде два месеца след началото на войната, за да настоява за оръжие. Имаше желание да говори пред Народното събрание, но БСП, която беше в управляващата коалиция заедно с “Продължаваме промяната”, осуети тази проява. Българският парламент е един от малкото в Европа, не поискал да чуе Зеленский дори и по видеовръзка.

Атмосферата в Народното събрание се промени след последните парламентарни избори и създаване на проевропейския кабинет “ПП” – “Герб” начело с акад. Николай Денков.

Вчера парламентарната външна комисия одобри декларацията, с която подкрепа членството на Украйна в НАТО. Документът е подписан от ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и “Има такъв народ”. Предстои той да бъде гласуван и в пленарната зала.(УВести)