Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МЕЖДУНАРОДЕН ЦЕНТЪР ЗА НАКАЗАТЕЛНО ПРЕСЛЕДВАНЕ НА АГРЕСИЯТА ПРОТИВ УКРАЙНА ВЕЧЕ РАБОТИ

София, 04 юли 2023.- Днес в Хага започна да работи Международният център за наказателно преследване на престъпната агресия срещу Украйна (ICPA), съобщават от представителството на ЕС в София

Центърът е създаден с подкрепата на Европейската комисия и негов домакин е Агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст). ICPA ще бъде важен за разследването на престъпната агресия от страна на Русия против Украйна и ще улесни подготовката на бъдещи съдебни процеси пред национални или международни съдилища.

Центърът ще ускори разследванията, обмена и анализа на доказателствата, събрани от началото на руската агресия. В него работят национални прокурори, които вече участват в съвместен екип за разследване.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен коментира: “Новият център ще играе ключова роля, за да се гарантира, че извършителите ще бъдат изправени пред съда, включително за престъплението агресия. Ще направим всичко възможно, за да потърсим отговорност от Путин и неговите съратници”.(УВести)