Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КАБИНЕТЪТ “ДОНЕВ” ОТКАЗАЛ $200 МЛН. ОТ САЩ В ЗАМЯНА ДА ИЗПРАТИ ОРЪЖИE ЗА УКРАЙНА

София, 04 юли 2023.- Служебният кабинет на Гълъб Донев е отказал България да получи $200 млн. от САЩ, с които да закупим ново оръжие, ако изпратим на Украйна старо “съветско”, включително ПВО системи С-300, съобщава в.”Сега“.

Предложението от Вашингтон е дошло в края на 2022 г. Милионите долари са били предвидени по програмата на САЩ за чуждестранно военно финансиране. Те се отпускат като грантове на съюзници от Източния фланг на НАТО, сред които и България, за да се стимулират и компенсират дарения на военно оборудване за Украйна.

През декември 2022 г. у нас пристигна делегация от САЩ. Целта на разговорите беше да се убеди служебното правителство да участва в програмата военно финансиране, като изпрати съветско оръжие на Украйна. Тогава, според неофициални съобщения, американците са предлагали България да получи модерните ПВО системи NASAMS, ако дадем нашите ракетни комплекси С-300 на Киев. Още тогава бившият служебен министър на отбраната Димитър Стоянов призна, че съюзник от НАТО е предложил на България осъществяването на триъгълна сделка – ако дадем нашите съветски бронирани машини, включително и танкове, за Украйна, да получим западно въоръжение от същия вид.

Стоянов обаче индиректно неглижира триъгълните сделки. Първо разказа, че заместващата техника е стара, защото съответната страна я е извадила от употреба. След това повтори тезата си, че България вече е закъсняла за такива сделки и това е трябвало да стане още миналата година, в месеците след началото на войната в Украйна. Бившият военен министър, обаче, не коментира как такива страни, като Словакия, Чехия, Полша и Румъния, успяха да получат техника, пари и защита от САЩ и други страни от НАТО, а България – не.