Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БЪЛГАРИЯ ИЗПРАЩА НОВ ТРАНШ ВОЕННА ПОМОЩ НА УКРАЙНА. ДЕНКОВ ЩЕ ПЪТУВА ЗА СРЕЩАТА НА НАТО

София, 04 юли 2023.- България подготвя нов транш военна помощ за Украйна, съобщи военният министър Тодор Тагарев в сряда, съобщава “Mediapool.bg“.

“Помощта е според украинските потребности и нашите възможности, както е решило Народно събрание на 09 декември миналата година”, добави Тагарев, който заедно с външната министърка Мария Габриел преди една седмица е участвал в съвместно заседание на парламентарните комисии по отбрана и външна политика.

Това означава, че правителството няма да иска ново разрешение от парламента за оказване на военна помощ за Украйна.

Тагарев обясни, че като обем ще бъде дадено горе-долу същото количество помощ както предния път. “Вадим от складовете неща, които са в годно състояние, имат още ресурс, но, да кажем, на 30-40 и повече години”, обясни министърът. И вторият пакет ще остане класифицирана информация.

Тагарев обаче изрично посочи, че не се дискутира към този момент предоставяне на основни бойни платформи.

Министерският съвет реши още премиерът Николай Денков да води делегацията на България за срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли. В делегацията ще бъдат министърът на отбраната Тодор Тагарев, заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Досега практиката бе президентът Румен Радев да представя страната на тези срещи, напомня “Mediapool.bg“.