Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ГЕНЕРАЛ МИЛИ: ВОЙНАТА НА ХАРТИЯ Е ЕДНО, А В ЖИВОТА – СЪВСЕМ ДРУГО

Киев, 02 юли 2023.- Истинската война е различна от това, което е на хартия, заяви генерал Марк Мили, коментирайки настъплението на Въоръжените сили на Украйна. Той е председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ.

Марк Мили

Бавното темпо на нашето настъпление не изненадва военните в САЩ. “Войната на хартия и истинската война са две различни неща“, каза Мили.

Според него, това, че офанзивата ни е по-бавна от прогнозите на редица западни политици,  военни експерти и анализатори, изобщо не е учудващо. Той подчерта, че украинците настъпват постепенно, пазят войниците и техниката си.

“Украйна се бори за живота си, разбира се, получава се малко бавно, но това е част от природата на войната”, добави генералът.

Преди няколко дни генерал Валерий Залужний – главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна, в интервю за “Вашингтон пост” заяви, че много се дразни от мъркането за бавно настъпление на украинската армия. Животът на войника ни е безценен, каза той.

Валерий Залужний

Освен това, когато Западът е решавал, правно уреждал и събирал тежка техника и снаряди за Украйна, руснаците са имали предостатъчно време да изградят три отбранителни линии с минни полета, а и във въздуха те имат явно превъзходство. На въпрос, че има доста поразени западни оръжейни системи, Залужний е отговорил, че те са предоставени не за парад и не да се прави селфи. “На бойно поле танковете “Леопард” са обикновена мишена”, напомни генералът.

Днес е 494-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 229660 (+790 за един ден), самолети –315, хеликоптери – 308, танкове – 4052, БМП – 7888, артилерийски системи – 4188, средства за ПВО – 390, ракетни системи за залпов огън – 637, автомобили – 6816, дронове – 3557.(УВести)