Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСНАЦИТЕ НАПУСКАТ МИНИРАНАТА ОТ ТЯХ ЗАПОРОЖКА АЕЦ. МОЖЕ ДА Я ВЗРИВЯТ, КАКТО “НОВА КАХОВКА”

Киев, 30 юни 2023.- Руските екипи, които от март м.г. се намират в окупираната Запорожка АЕЦ, постепенно я напускат.

Това съобщават от министерството на отбраната на Украйна.

Първи вече са си тръгнали тримата ръководители на “Росатом”, които са управлявали централата. Украинските служители, доброволно или по принуда сключили договор с “Росатом”, трябвало да напускат централата до следващия четвъртък – 05 юли.

Главно управление “Разузнавате” към МО на Украйна забеляза, че както на територия на ЗАЕЦ , така и в града на енергетиците – Енергодар, намалява броят на руските военни патрули.

От деня на окупацията, тази централа се използва от руснаците като военна база, а работещите там украинци – като заложници.

Енергоблоковете на АЕЦ са изключени от енергосистемата на Украйна, в момента са преведени в “тих режим” и се захранват от генератори. След като беше разрушена стената на язовира “Нова Каховка”, водата в езерото за охлаждане на реакторите все още има. Но МАГАТЕ, чиито специалисти наскоро са посетили централата, предупреждава, че наличието на много оръжие и евентуалните бойни действие в близост до ЗАЕЦ могат да доведат катастрофа.

Кирило Буданов – ГРУ

В началото на тази седмица Кирило Буданов – началник на ГУ “Разузнаване”, заяви, че Запорожката АЕЦ – най-голяма в Европа, е минирана. По-точно, минирани са генераторите, които захранват реакторите. Затова официален Киев се опасява, че агресорът може да “организира” инцидент с изтичане на радиация. Украинското правителство е предупреждавало и за язовир “Нова Каховка”, който заедно с едноименната ВЕЦ бе превзет от руснаците още в началото на войната. Но не всички са вярвали, че окупаторите ще посегнат върху такова колосално инфраструктурно съоръжение, щетите от взривяването на което възлизат на $2 млрд.

По същото време, Мария Захарова – говорителка на руското външно министерство, днес заяви, че “Киев се готви да взриви ЗАЕЦ”. “Твърдението си” тя “подкрепи” с това, че и в Киев, и в Запорижжя, в други населени места, които се намират близо до Енергодар, на хората се дават указания, как да действат в случай, че централата ще бъде взривена.

Ще напомним, че Москва, след като взриви “Нова Каховка”, също обвини за стореното украинската страна, която уж е вкарала в подземията на ВЕЦ, зорко пазена от окупаторите, десетки хиляди тонове взрив, натоварен в няколко камиона?(УВести)

Още по темата:

РУСНАЦИТЕ МИНИРАХА ЧЕТИРИТЕ ОТ ШЕСТТЕ РЕАКТОРА НА ЗАПОРОЖКАТА АЕЦ