Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЕС ЩЕ ПРЕДЛОЖИ НА УКРАЙНА ДВУСТРАННИ СПОРАЗУМЕНИЯ ЗА СИГУРНОСТ, ПИШЕ FINANCIAL TIMES

Киев, 29 юни 2023.- Европейският съюз се готви да предложи гаранции за сигурност на Украйна. Лидерите на ЕС планират да договорят дългосрочните ангажименти на фона на войната и нарастващата нестабилност в Русия, пише “Financial Times”.

Според изданието, Франция, Германия, Великобритания и САЩ ратуват за двустранни споразумения за сигурност, които трябва да осигурят на Украйна дългосрочно финансиране, военни доставки, обучение и разузнаване.

FT пише, че идеята принадлежи на Франция, която иска да изпрати “много ясен политически сигнал” към Украйна и Русия. Един от източниците на вестника добави, че подобни гаранции показват интерес на ЕС към по-широка система за сигурност, предназначена да защити Украйна, а не само такава, която може да даде НАТО под ръководството на САЩ.

Междувременно, тези бъдещи гаранции за сигурност навлякоха недоволство от страна на Ирландия, Малта и Австрия, неутрални страни в ЕС, които настояват за повече подробности за това, какво тези гаранции предвиждат.

В предишно изявление на лидерите на ЕС, обаче, се казва, че техните страни “са готови да допринесат заедно с партньори за бъдещи гаранции за сигурност на Украйна, което ще й помогне да се защити в дългосрочен план, да възпира актове на агресия и да се противопостави на опити за дестабилизация”.

В документа се отбелязва, че работата ще бъде насочена към “бързо разглеждане на механизми за такъв принос”, като се вземат предвид политиките за сигурност и отбрана на определени държави-членки (неутрални страни).

На 11 юли във Вилнюс ще се проведе срещата на върха на НАТО, от която официален Киев очаква покана за членство в Алианса.(УВести)