Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В НС Е РЕГИСТРИРАН ПРОЕКТ НА ДЕКЛАРАЦИЯ В ПОДКРЕПА НА ЧЛЕНСТВОТО НА УКРАЙНА В НАТО

София, 29 юни 2023.- Интересна инициатива в подкрепа на Украйна подеха водещи политици в Народното събрание, съобщава електронното издание “Сега“.

Днес в деловодството на парламента е внесен проект на декларация, с която се обявява, че България застава зад членството на украинската държава в НАТО.

Документът  е подписан от водача на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов и съпартийките му Десислава Атанасова и Екатерина Захариева; лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и депутата бизнесмен от движението Делян Пеевски; съпредседателите на “ДБ” Христо Иванов и Атанас Атанасов, заместник-председателя на “ИТН” Тошко Йорданов и колежката му от партията Павела Митова.

Прави впечатление, че сред вносителите липсват политици от “Продължаваме промяната”.

Иначе политическите сили, застанали зад проекта, традиционно подкрепят евроатлантическата ориентация на страната.

В проекта на декларацията пише, че България “осъжда най-остро продължаващата непредизвикана и неоправдана пълномащабна война на Русия и престъпленията срещу Украйна и нейния народ”; настоява за подвеждането под отговорност на виновниците за тези престъпления; подкрепя запазването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и нейното евроатлантическо бъдеще, включително чрез членство в НАТО.

В тази връзка, в декларацията се заявява, че най-прекият път за възстановяването на мира е прекратяването на военните действия и незабавното, пълно изтегляне на руската армия отвъд международно признатите граници на Украйна. А българските държавни институции се призовават да продължат да оказват политическа, военна, военно-техническа, финансова и хуманитарна помощ на страната до пълното възстановяване на суверенитета й в нейните международно признати граници.

От българското правителство се очаква да изразява подкрепа за членството на Украйна в НАТО, по-конкретно на предстоящата среща на върха на Алианса през юли т.г. във Вилнюс. А към съюзниците ни авторите на декларацията се обръщат с апел да използват въпросната среща, за да очертаят ясни параметри за пътя на Украйна към членство в пакта, подчертава “Сега“.