Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НАШИТЕ РЕЗЕРВИ НА ФРОНТА ВСЕ ОЩЕ НЕ СА ЗАДЕЙСТВАНИ, ИМА УСПЕХИ, ЗА КОИТО НЕ СЕ СЪОБЩАВА

Киев, 28 юни 2023.- Украинският министър на отбраната Олексий Резников отхвърля съмненията относно успеха на лятната офанзива на нашата армия и намеква, че скорошните скромни придобивки са само “увертюра” на много по-мащабно настъпление.

Олексий Резников

Това заяви пан Олексий в интервю за “Financial Times”. Според него, деокупацията на няколко села през последните седмици “не е основното събитие” в планираната офанзива на Киев.

“Когато тя започне, всички ще я видите… Всички ще видят всичко“, каза той, отхвърляйки съобщенията в медиите за бавен напредък срещу добре укрепени руски позиции.

Министърът потвърди, че основните военни резерви на Украйна, включително повечето от бригадите, които наскоро са се обучавали на Запад и са оборудвани с модерни танкове и бронирани машини на НАТО, все още не са включени в операцията.

Според Резников, украинската армия продължава да нанася тежки загуби на руските войски, тяхното “деградиране” е инструмент, а освобождаването на украинските земи е целта.

Министърът на отбраната заяви, че нашите войски са постигнали “известни успехи”, които Генералният щаб не разкрива, за да не излага войските на опасност.

“Понякога руснаците не докладват на ръководството си, че са загубили определен район или територия. Те се страхуват да докладват, за да не станат лоши вестоносци и да отнесат понижаване или отстраняване от длъжност”, каза Резников.

В същото време той предупреди, че тази операция ще контрастира с миналогодишното зашеметяващо поражение на руските войски край Киев, в Харкивска област и Херсон. “Не можете да очаквате чудо при всяко настъпление”, каза той.

FT отбелязва, че украинските войски сега “пробват” руските отбранителни линии и атакуват в множество точки, за да накарат Русия да гадае, къде ще бъде основния удар.

На 27 юни министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс съобщи, че в резултат на настъплението Украйна си е върнала почти 300 кв. км. Това е два пъти повече, отколкото официално обяви Киев.(УВести)