Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В ДАНИЯ ЗАПОЧНА ОБУЧЕНИЕТО НА УКРАИНСКИ ПИЛОТИ И ТЕХНИЦИ НА F-16

Киев, 28 юни 2023.- Датското правителство обяви началото на обучението на украински пилоти и техници на изтребители F-16. Очаква се тренировките и курсовете да продължат от шест до осем месеца, съобщава “Цензор.Нет”.

И.д. министър на отбраната на Дания Троелс Лунд Поулсен подчерта, че Дания вече е направила стъпка за “започване на обучение и повишаване на уменията на украинските пилоти”.

Страната също така ще обмисли дали да предостави на Украйна датски изтребители F-16 и колко да бъдат те. Според Поулсен, украинските пилоти трябва да преминат курс на обучение от шест до осем месеца. И едва след това Дания може да започне процеса на прехвърляне на бойни самолети на Украйна.

По-рано датското правителство заяви, че е готово да достави на Украйна изтребители F-16, но при условие че получи разрешение от властите на САЩ, където се произвеждат тези самолети. ВВС на Дания преминават към F-35 и предстои “сбогуване” с F-16.

Наскоро Олексий Резников – министър на отбраната на Украйна, каза, че на 15 юни по време на срещата на ръководителите на отбранителните ведомства на съюзниците на Украйна във формат “Рамщайн” страните са обсъдили детайлите на “авиационната коалиция”.

На 22 май официалният представител на Държавния департамент на САЩ Матю Милър заяви, че доставката на изтребители F-16 за Украйна е приоритет за САЩ.(УВести)