Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ТАЗГОДИШНАТА ЗЪРНЕНА РЕКОЛТА В УКРАЙНА ЩЕ БЪДЕ СЪС 7% ПО-СЛАБА

Киев, 26 юни 2023.- Тази година зърнената реколта в Украйна се очаква да бъде около 46 млн. т, което е със 7% по-малко спрямо м.г.

Това съобщи в ефира на националния “Телемаратон” първият заместник-министър на аграрната политика и храните Тарас Висоцкий, съобщава “Цензор.Нет”.

“Към днешна дата прогнозата е средна: очаква се да бъдат събрани около 46 млн. т зърно. Това, за съжаление, е по-малко от миналата година. Намалението е приблизително 7%”, каза той.

В същото време Висоцкий отбеляза, че вътрешното потребление на зърно възлиза на 18 млн. т. “Следователно, дори и да съберем 46 млн. т, това пак е 2,5 пъти повече от вътрешните потребности, така че няма риск от недостиг на зърно за украинци днес”, подчерта първият заместник-министър.

Според “Украинската зърнена асоциация”, потенциалната реколта през 2023 г. се очаква да е 68 млн. т зърнени и маслодайни семена, което е с 36% по-малко спрямо реколтата от 2021 г. (106 млн. т), т.е. преди пълномащабното нахлуване на Русия. През 2022 г., по данни на асоциацията, реколтата е била 73,8 млн. т зърнени и маслодайни култури.(УВести)