Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СЛЕД МЕТЕЖА НА ПРИГОЖИН ЛОНДОН РЕШИ ДА СЕ ПОДГОТВИ ЗА ВНЕЗАПНИЯ КРАХ НА РУСИЯ

Киев, 26 юни 2023.- Британското правителство смята да започне да се подготвя за сценария за внезапен колапс на Русия. Към това решение Лондон е подбутват от бунта на ЧВК “Вагнер” начело с Евгений Пригожин, съобщава “The Times”.

Путин не прощава. Дните
на Пригожин са преброени

Според публикацията, във Великобритания още в началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна се е предполагало, че тази авантюра на Путин може да завърши с нестабилност за Кремъл вътре в страната. Но “походът на Пригожин към Москва” и скоростта, с която са се развили събитията, са накарали дипломатите да изготвят план за действие при различни сценарии.

“Трябва да изчакаме и да видим, какво ще се случи по-нататък. Това може да е само първата глава от нещо ново”, каза събеседникът на изданието.

В същото време министър на финансите на Обединеното кралство Джон Глен нарече събитията от последните дни “вътрешен въпрос” на Русия. А бившият британски военен аташе в Москва Джон Форман заяви, че успешно завземане на властта от Пригожин би било “най-лошият сценарий“, като го нарече “фашист”, за когото не бива да си правят никакви илюзии.

“Мислехме, че всичко това ще се случи постепенно. Не можеше да става дума за неочакван “поход към Москва”, каза той и добави, че западните дипломати са озадачени от темповете на развитие на тази криза.

Както “УВести” съобщаваха, на 23 юни вечерта руската армия нанесе ракетен удар по лагера на ЧВК “Вагнер”. В отговор лидерът й Евгений Пригожин обяви “поход на справедливостта” към Москва. ФСБ го обвини във въоръжен бунт и образува наказателно дело. Владимир Путин го нарече “удар в  гърба” и “предателство”.

На 24 юни сутринта “Вагнер” влезе и превзе Ростов-на-Дон с 1 млн. население, без да срещне никакви съпротива. След това пое към Москва и стигна до Липецк, който е 200 км преди столицата. Междувременно, бунтовниците са свалили шест хеликоптера и един самолет за управление Ил-22. Всички летци са загинали.

На 24 юни вечерта Александър Лукашенко – самозвания президент на Беларус, влезе в преговори с Пригожин. След това лидерът на “Вагнер” обяви, че прекратява похода към Москва уж “за да не се пролива руската кръв”.

“Руският режим показа, че е крехък, че се разпада и че подобни или по-големи предизвикателства могат да се очакват в бъдеще“, заяви президентът на Литва Гитанас Науседа. Според него, репутационните щети на режима и лично на Путин са толкова големи, че едва ли ще могат да бъдат изгладени.(УВести)