Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСНАЦИТЕ МИНИРАХА ЧЕТИРИТЕ ОТ ШЕСТТЕ РЕАКТОРА НА ЗАПОРОЖКАТА АЕЦ

Киев, 25 юни 2023.- Руските окупатори завършиха подготовката за терористичен акт на Запорожката АЕЦ – най-голяма в Европа, заяви началникът на Главно управление “Разузнаване” към Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов в интервю за британското издание “The New Statement”.

Кирило Буданов

Според него, руските войски са минирали охладителния басейн и четири от шестте реактора на централата. “Ситуацията никога не е била толкова сериозна, колкото е сега“, подчерта Буданов.

“Планът за теракт на АЕЦ е напълно разработен и одобрен. За да ускорят бедствието, те могат да използват технически средства”, каза Буданов, без да уточнява, за какви средства става дума.

Буданов каза още, че ядрените реактори без охлаждане могат да се стопят за 10 до 14 дни. Освен това, повишаването на напрежението на електропроводите към станцията също може да доведе до авария в ЗАЕЦ.

Той твърди, че Кремъл може да задейства този сценарий, когато неговите войски започнат да губят на левия бряг на река Днепър. Русия разглежда създаването на зона на ядрено бедствие като начин да предотврати по-нататъшното офанзива на украинската армия и да поиска световната общност да натисне Украйна да спре настъпателната си операция и да замрази фронтовата линия в сегашния й вид.(УВести)