Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СЛЕДВАЩИТЕ 24 ЧАСА ЩЕ БЪДАТ РЕШАВАЩИ ЗА ПУТИН, А И ЗА ПРИГОЖИН

Киев, 24 юни 2023.- Руският президент Владимир Путин е изложен на риск да загуби властта, следващите 24 часа са решаващи, пише “Українська правда”, като се позовава на CNN.

“Руският президент се изправи пред най-сериозната заплаха за властта си откакто е на начело на Русия, а това са 23 години на управление на една ядрена държава. И е зашеметяващо да се види как видимостта на тотален контрол, който той е поддържал през цялото това време – основното предимство на неговата автокрация – разпада се за една нощ.

Евгений Пригожин отказа да приеме ултиматума на Кремъл

Беше едновременно неизбежно и невъзможно. Неизбежно, защото лошото управление на войната означаваше, че само система, толкова затворена и неподатлива на критика като Кремъл, можеше да оцелее в подобно чудовищно приключение.

А това е невъзможно, защото критиците на Путин просто изчезват, или падат от прозорците, или биват брутално отровени. Сега, обаче, петата по големина армия в света е изправена пред факта, че братоубийството – обръщането на оръжие срещу другарите си – е единственото нещо, което може да спаси московския елит от крах“.

SNN подчертава, че Путин до такава степен е свикнал да бъде смятан за “майстор на тактиката”, че първите изявления на Евгений Пригожин бяха възприети като опит на президента на Руската Федерация “да държи генералите си в напрежение”.

Вероятно частите на “Вагнер” са планирали това от известно време. Поводът за бунта се появи спонтанно – предполагаем въздушен удар по лагера “Вагнер” в гората. Наемниците се събраха много бързо и напреднаха към Ростов. Това е трудно да се направи спонтанно за един ден.

“Допускаме, че Пригожин мечтаеше, че може да накара Путин да смени ръководството на Министерството на отбраната на Русия. Но обръщението на Путин тази сутринта разруши подобна перспектива. Сега руският елит е изправен пред екзистенциален избор – между режима на колебливия президент и тъмният наемник Франкенщайн, създаден, за да върши мръсната работа, и който се обърна срещу своите господари”.

Украйна, вероятно, ще празнува катастрофалната ненавременност на този бунт. Вероятно ходът на войната ще се промени в полза на Киев. Но въстанията рядко завършват в Русия – или другаде – с резултатите, които са искали да постигнат. Свалянето на цар Николай II в Русия през 1917 г. се превърна в болшевишката революция, Ленин и след това съветската империя.

Докато се разиграва тази рядка якобинска драма на руската човешка слабост, не е задължително да последва подобрение. Пригожин може и да не победи и “стълбовете” на Кремъл да не рухнат. Но един отслабен Путин може да прави ирационални неща, за да докаже силата си”.

Путин, обаче, може да не успее да “приеме логиката на поражението” на фронтовете в Украйна през следващите месеци.

В същото време, както подчертава изданието, е невъзможно да си представим, че от този момент режимът на Путин някога ще се върне към предишните си “върхове” по отношение на тоталния контрол. И неизбежно предстоят още сътресения и промени.

Още по темата:

ЧАСТНИТЕ ВОЕННИ КОМПАНИИ НА РУСИЯ: В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРЕСТЪПНИТЕ ЗАПОВЕДИ НА КРЕМЪЛ