Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПОДКРЕПАТА НА УКРАЙНА НЕ Е БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ, А ИНВЕСТИЦИЯ В СИГУРНОСТТА И НА БЪЛГАРИЯ

София, 24 юни 2023.- Как Украйна приема заявената готовност на България да се включи с по-активна помощ и предоставяне на оръжие за ускоряване края на руската агресия? Имат ли основание опасенията, че България трябва да е неутрална и да се снишава пред Кремъл?

С тези актуални въпроси електронното издание “Фактор.БГ” се обърна за коментар към украинското посолство в София.

Ето и позицията му:

“Засилването на подкрепата за Украйна е единственият реалистичен начин за възстановяване на справедливия мир и стабилност не само в Украйна, но и в целия регион.

От последните изявления на руски официални лица става ясно, че те искат само продължаване на войната за унищожаване на Украйна, а не намиране на решения на масата за преговори.

Съответно, колкото по-силна бъде Украйна и колкото повече възможности има да защити земята и народа си, толкова по-скоро Москва ще бъде принудена да се откаже от по-нататъшните си агресивни планове и да се обърне към дипломацията.

Ето защо широка международна коалиция от повече от 50 държави продължава да укрепва военния капацитет на Украйна. Отговорните правителства разбират, че предоставянето на оръжие на Украйна ще ускори края на руската агресия и възстановяването на справедливия мир и стабилност в Европа, а не обратното.

Ние ценим всяка практическа проява на подкрепа и помощ, защото това означава спасяване на живота на украинци, наши близки, роднини, приятели, познати, които загиват от руското оръжие и руския агресор.

Важно е да се разбере, че подкрепата на Украйна не е благотворителност. Подкрепяйки Украйна, всяка страна партньор, включително и България, инвестира преди всичко в собствената си сигурност.

Украинците се борят войната да не стигне до съседните страни, а украинският народ най-много копнее за мир.

Обръщаме внимание, че призиви за снишаване пред агресора са призиви за легитимиране на терора. И всяко съмнение относно помощта за Украйна, забавяне на решения или призиви за преговори са на цената на ужасни нови загуби, нови бедствия, нови терористични актове и военни престъпления. Агресията на Русия не се ограничава до територията на Украйна, а представлява пряка заплаха за държавите от Черноморския регион. Затова се надяваме да продължим ползотворното си сътрудничество с Република България в полза на благото на нашите страни”.