Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БУНТЪТ НА “ВАГНЕР” ОТКРИВА ДВА СЦЕНАРИЯ ЗА ДЕЙСТВИЕ НА УКРАЙНА, СМЯТА ПОЛСКИЯТ ГЕНЕРАЛ

Киев, 24 юни 2023.- Сега Украйна има условия за реализиране на два сценария: или бързо да нанесе дълбок удар в тила на врага, или да предложи на руснаците на фронта преустановяване на военните действия, за да могат безпрепятствено да изтеглят войските си от Украйна

Така смята бившият командир на полските сухопътни сили, бившият заместник-министър на националната отбрана на Полша генерал Валдемар Скшипчак.

“Не се знае как ще завърши този бунт, но ясно се вижда, че руснаците са уплашени, част от редовните войски не искат да се противопоставят на ЧВК “Вагнер”, тъй като са уморени и от войната, и от министъра Шойгу”, каза полският генерал.

Той добави, че ситуацията в Русия може да се развие или по сценария на “кърваво клане, или по смяна на властта в Кремъл”.

“И тогава този, който смени Путин, ще каже: “Стига с тази война” – и ще изтегли войските. Така Украйна ще си върне контрола над своята територия”, каза Скшипчак. Според него, сега Киев има “великолепна възможност” да върне загубените територии.

“Сега Украйна има условия за реализиране на два сценария: или бързо да нанесе дълбок удар в тила на противника, по-специално на Луганско направление, като разбие част от руската армия и принуди останалата част да отстъпи, или да предложи на руснаците на фронта да преустановят военните действия и безпрепятствено да се изтеглят от Украйна“, – смята бившият командир на полските Сухопътни войски. Според него, поне част от руските войски, които не искат да воюват, ще го направят. “Но трябва да се действа бързо“, добави той.

Според него, сега е подходящият момент “Руският доброволчески корпус” и легионът “Свобода на Русия” също да започнат да действат активно в района на Белгород и Курск.

Скшипчак отбеляза, че въпреки че ситуацията е много динамична и бързо променяща се, той е склонен да смята, че на Путин “не му остава много време на власт”. Той е категоричен, че “Вагнер” е “добре подготвен” и няма да срещне съпротива от страна на военните по пътя си към Москва. Освен това, руските войски едва ли ще се осмелят да атакуват “вагнеровците” в големи градове с голямо цивилно население.

Според генерала, всичко може да завърши с преврат в Кремъл и идването на власт на хора, които искат да обявят примирие.

В същото време той не вярва, че ЧВК “Вагнер” ще поиска да се върне да воюва в Украйна, където претърпя огромни загуби, особено край Бахмут. Според експерта, сега основната цел на лидера на тази военна компания Евгений Пригожин е не толкова “главата” на министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов, а свалянето на властта на Путин.(УВести)