Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

И БЪЛГАРСКО ВЪНШНО ПРИПОМНИ НА МОМЧИЛОВА, ЧЕ БЪЛГАРИЯ ОСЪЖДА ВОЙНАТА В УКРАЙНА

София, 23 юни 2023.- Скандалът, който забърка председателката на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова, обявявайки кланетата в Буча за украинска пропаганда, продължава да се разраства, пише електронното издание “Медиапул“.

Соня Момчилова

Министерство на външните работи на Република България днес също припомни на Момчилова, че България най-строго осъжда “агресивната война на Руската федерация против Украйна”. Това четем в писмо на ведомството, с което то препраща на СЕМ острата позиция от посолството на Украйна в София, която вече самото посолство обяви и във Фейсбук.

“Република България е твърда и последователна в подкрепата си за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, както и за европейската и евроатлантическа перспектива на Украйна”, пише в писмото.

България подкрепя борбата с безнаказаността и необходимостта от подвеждането под международна отговорност на Русия, “включително търсенето на международноправна отговорност за извършените военни престъпления и други нарушения на международното хуманитарно право от руски представители на територията на Украйна”.

В острата си реакция от преди няколко дни Посолството на Украйна припомни за зверствата в Буча – 1400 убийства, сред които на 37 деца. “След деокупацията на Буча през пролетта на 2022 г. международните експерти регистрираха 1400 убийства (включително 37 деца), множество факти на изнасилвания, изтезания и други военни престъпления. Към момента се разследват почти 11 000 военни престъпления в Киевска област, се добавя в позицията на посолството”, пише там.

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) призова президента Румен Радев и партия ГЕРБ да заявят ясно дали споделят позицията на председателката на СЕМ Соня Момчилова, която предизвика обществено недоволство с това, че окачестви Буча като “украинска пропаганда”.

Причината АЕЖ да иска именно Радев и ГЕРБ да изразят мнение по темата е, че именно излъчените от тях представители в СЕМ избраха и поддържат Соня Момчилова начело на съвета, въпреки че други две от съветничките (издигнатата от “Демократична България” Пролет Велкова и предложената от “Продължаваме промяната” Симона Велева) още преди месеци поискаха оставката на Момчилова и се разграничиха от нея.

“Самата Момчилова е номинация на президента Румен Радев и политиците не бива да бягат от отговорност за действията на хората, които са изпратили в най-високия регулаторен орган в сферата на аудиовизията”, се посочва в позицията на АЕЖ.

От асоциацията осъдиха думите на Момчилова за Буча и подчертаха, че отричането или неглижирането на масови убийства може да бъде определено като език на омразата и излиза от границите на свободното изразяване, пише “Медиапул“.