Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КОНФЕРЕНЦИЯТА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА УКРАЙНА СЪБРА НАД ХИЛЯДА ВИСШИ СЛУЖИТЕЛИ ОТ 60 СТРАНИ

Киев, 22 юни 2023.- Над хиляда официални лица от 60 държави, както и инвеститори и бизнесмени започнаха да обсъждат план за възстановяване на Украйна след победата във войната, пише “Цензор.Нет”..

Конференцията, която се проведе в Лондон, беше открита от министър-председателя на Великобритания Риши Сунак и президента на Украйна Володимир Зеленский (онлайн).

Сред гостите бяха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и френският външен министър Катрин Колона. Украйна беше представена е премиера Денис Шмигал.

Разбра се, че ЕС може да предостави на Украйна 50 млрд. евро финансова помощ за 4 следващи години под формата на грантове, заеми и инвестиции. За целта Киев трябва да опише подробно как точно ще изразходва тези пари – за какви реконструкции и реформи. Програмата следва да бъде одобрена и от Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Също така се очаква Лондон да отпусне $3 млрд. гаранции по заеми от Световната банка и 240 млн. паунда ($305 млн.) двустранна помощ, а САЩ – нов мощен пакет за подпомагане на икономическото възстановяване на Украйна.

Освен това, конференцията обсъди привличането на средства от частния сектор за възстановяване на родината ни.

Това е третото мащабно международно събитие (след конференциите в Лугано и Берлин), на което Украйна ще се опита да привлече средства за, буквално, възраждането си и бюджетно финансиране.

Според Световната банка, само за бързото възстановяване на Украйна през 2023 г. ще са необходими поне $14,1 млрд. Тези изчисления са направени още преди взривяването от руснаците на Каховската ВЕЦ. Оттогава спешните нужди се увеличиха. Общо за възстановяването на разрушената от Московия Украйна ще са необходими най-малко $411 млрд. през следващото десетилетие.(УВести)

Още по темата:

УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН НА КОНФЕРЕНЦИЯТА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА УКРАЙНА: СЛАВА НА УКРАЙНА И НА ЕВРОПА!