Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДА ОТРИЧАШ БУЧАНСКОТО КЛАНЕ Е ВСЕ ЕДНО ДА ОТРИЧАШ, ЧЕ Е ИМАЛО БАТАК!

София, 22 юни 2023.- Посолствата на Украйна остро реагира на коментара на председателя на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова за зверствата на руската армия в украинския град Буча по време на окупацията му през 2022 г.

В началото на тази седмица г-жа Момчилова, която е представител на президента Румен Радев в медийния регулатор, заяви в предаването “Контракоментар” на Асен Генов в Ю-Тюб, че освен руска пропаганда, в българските медии се наблюдава и “пропаганда в обратна посока”. Като примери за това тя даде публикациите за “заболяване” на Путин, че е бил умрял, за Буча и т.н”.

Споменаването на Буча, клането в което може да се сравни с българския Батак, предизвика силно възмущение в публичното пространство. В тази връзка посолството на Украйна излезе с декларация, в която смята за неприемливи и манипулативни изявленията на Соня Момчилова по повод Бучанската трагедия.

Жертвите на Буча. Работят международни следователи

“Недопустимо е да се изопачават фактите в условията на широкомащабната въоръжена агресия на русия против Украйна, – четем в декларацията. – Трагедията в Буча беше призната от международната общност с приемането на документ, към който Република България официално се присъедини през април 2023 г. След деокупацията на Буча през пролетта на 2022 г. международните експерти регистрираха 1400 убийства (включително 37 деца), множество факти на изнасилвания, изтезания и други военни престъпления. Към момента само в Киевска област се разследват почти 11 000 военни престъпления. В рамките на дейността на Международния наказателен съд и Специалния трибунал за разследване на престъпленията на руското политическо ръководство против Украйна са събрани доказателства за 96 000 военни престъпления, както и за разрушаване на важна гражданска инфраструктура (повече от 100 000 обекта). Посолството на Украйна очаква от СЕМ и съответните български институции опровержение и взимане на необходимите мерки за реагирането във връзка с опасните и подвеждащи твърдения за зверствата на руските окупатори в Буча, което противоречи на официалната позиция на Република България като държава-членка на ЕС и НАТО”, пише в декларацията на посолството на Украйна.

Това семейство на бежанци е от Буча. На една от снимките пише: “Това е моя къща”

С коментар по случая Момчилова излезе и посолството на САЩ. “Машината за дезинформация на Кремъл се задвижва с пълна скорост, като отрича Русия да е атакувала цивилни. Когато украинските сили освободиха град Буча, те откриха, че там е имало клане. Стотици мъже, жени и деца са убити безразборно от руските сили. Тези действия са част от кампанията на широко разпространено и систематично насилие срещу цивилни граждани. Не се заблуждавайте от лъжите”, призоваха от американското посолство.

Това не е първият случай, в който изказвания на Момчилова предизвикват остри реакции. Например, в серия свои интервюта Момчилова оспори дали българските журналисти и медии трябва да са на страната на Украйна след нахлуването на Русия. Заради това колегите на шефа си в СЕМ – Пролет Велкова и Симона Велева, поискаха оставката й, заради разпространяване на “антидемократична пропаганда” и “кремълски опорни точки”. Искането им обаче не бе прието, като против гласуваха самата Момчилова, другият член на СЕМ от квотата на Румен Радев – Габриела Наплатанова, както и Галина Георгиева, избрана преди 4 г. по предложение на ГЕРБ.

РЕАКЦИЯ ОТ СЕМ

Два дни след интервюто на Момчилова СЕМ излезе на сайта си с позиция по казаното от нея. Прави впечатление, че регулаторът не съобщава по повод на какво се публикува съобщението. Пълният му текст гласи: “Съветът за електронни медии категорично не споделя каквито и да е внушения, свързани с отричането на зверствата в Буча. Става дума за чудовищен акт на мъчения и убийства на цивилни граждани, заради отразяването на които СЕМ се сезира преди повече от година.

По повод войната в Украйна в Съвета за електронни медии са осъществени множество наблюдения на програми на радио- и телевизионни оператори за спазването на Закона за радиото и телевизията. Налице са вече образувани административно-наказателни производства и са наложени имуществени санкции на доставчици, които отричат жестокостите на войната”.(УВести)