Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

“НЮ ЙОРК ТАЙМС”: ЯЗОВИР “НОВА КАХОВКА” Е ВЗРИВЕН ОТ РУСИЯ

Киев, 18 юни 2023.- Срутването на язовирната стена на язовир “Нова Каховка” в Херсонска област е следствие от вътрешна експлозия, предизвикана от руски военни, пише изданието “Ню Йорк Таймс”.

То се позовава на инженери и експерти по експлозиви и на собствено разследване. Според медията, откритите доказателства предполагат, че на 06 юни е детониран експлозивен заряд, установен в коридора, минаващ през бетонната основа на язовира. Твърди се, че именно оттам е тръгнало срутването на конструкцията на язовирната стена.

Кой е сложил този експлозив? Той, който е контролирал ВЕЦ и язовира, т.е., Русия, пише изданието.

Отделно от това, екип от международни правни експерти, подпомагащи разследване на украинските прокурори, даде своя предварителна констатация. Според нея, “много вероятно” унищожаването на стената да е причинено от експлозиви, поставени от руснаци.

Кремъл път обвинява Киев, като мотивът на украинците е бил да отреже ключов източник на вода за Крим и уж да отвлече вниманието от “неубедително” настъпление против руските сили. Само че не се посочва, с какво именно украинци биха могли да причинят тази катастрофа.(УВести)