Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МОШЕ РЕУВЕН АЗМАН: ЗЕЛЕНСКИЙ НЕ Е ПОЗОР ЗА ЕВРЕЙСКИЯ НАРОД, А ГОРДОСТ, ПОДКРЕПЯМЕ ГО

Киев, 17 юни 2023.- Вчера по време на годишния икономически форум в Санкт-Петербург, който, де-факто, се провали, руският държавен глава Владимир Путин нарече президента на Украйна Володимир Зеленский “позор за еврейския народ“.

“Имам много приятели евреи. Те казват, че Зеленский не е евреин, а е позор за еврейския народ”, каза Путин и подчерта: “И това не е шега, не е ирония”.

Моше Реувен Азман

В отговор Моше Реувен Азман – главен равин на Украйна, заяви, че всички украински евреи и той лично се гордеят със Зеленский, който не напусна страната си в началото на войната, въпреки опасността за живота му. “Аз и цялата еврейска общност в Украйна, както и целият свободен свят подкрепяме президента Зеленский”, цитират равина родните медии.

Моше Реувен Азман е правозащитник и член на надзорния съвет на комплекса “Бабин Яр” в Киев, където през 1941 г. фашистите са разстреляли десетки хиляди украински евреи и националисти. Той смята, че украинците могат да се гордеят с избора си на президент евреин, който играе историческа роля в защитата на бъдещето не само на Украйна, но и Европа и света.

Същевременно, засега официална реакция на Израел няма. Нашият посланик там Евген Корнийчук намекна, че Киев очаква израелското правителство да осъди Путин за думите му. Иначе посещението на съпругата на нашия държавен глава Олена Зеленска в Израел, планирано за близко бъдеще, или ще бъде отложено, или направо отменено. Пан Евген окачестви подхвърлянията на руския президент като антисемитски и насочени против еврейския народ.

Михайло Шейтелман

Впрочем, Путин не за първи път прибягва към подобна реторика по адрес на украинския лидер. Преди да нападне Украйна Зеленский е бил за него “наркоман”, после е станал “еврейски нацист”, а само преди няколко дни на среща с т.н. милитари кореспонденти в Кремъл руският президент без никакви основания обвини Зеленский, че подкрепя “неонацистите въпреки еврейския си произход”.

Между другото, украинският анализатор Михайло Шейтелман днес обърна внимание, че след думите “позор за еврейския народ” Путин е използвал и една характерна за руския затворнически сленг псувня. Според пан Михайло, напоследък стопанинът на Кремъл изобщо не се срамува да псува публично.

Шейтелман добави, че, въпреки еврейската си националност, Зеленский е православен християнин.(УВести)