Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА УКРАЙНА ЩЕ ИМА И F-16, И ПИЛОТИ ЗА ТЯХ. ПУТИН С НОВИ ЗАПЛАХИ

Киев, 17 юни 2023.- Предвижда се до края на годината Украйна да има няколко десетки военни пилоти за F-16, обучени в страните – членки на НАТО, заяви Юрий Игнат – говорител на родните ВВС.

Обучението, най-вероятно, ще се извършва в Дания и Нидерландия, които са лидери на тази инициатива за обучение на нашите пилоти и инженерно-технически персонал за обслужване на самолетите и се задължават да организират доставката на F-16.

Нидерландският министър на отбраната Кайса Олонгрен смята, че обучението на украински пилоти ще започне още това лято.

“Прави се всичко възможно обучението да се започне възможно най-скоро”, потвърди думите му Юрий Игнат пред една украинска ТВ. Той уточни, че ще бъдат избрани за обучение пилоти, които вече имат и боен опит, и определени знания на английски език. Всъщност, по-късно пан Юрий сподели, че това, всъщност, няма да е обучение, а преквалификация.

Украйна, която започна дългоочакваната си офанзива, многократно е заявявала, че се нуждае от нови западни бойни самолети, за да може успешно да се противопостави на въздушното господство на Русия.

Шведски изтребител “Gripen”

Има и съобщения, но без подробности, че сега нашите летци пробват и самолети “Gripen” на шведския концерн SAAB.

Същевременно руският президент Владимир Путин заплаши, че ако получените от Украйна F-16 ще се базиран на летища в съседните с нея страни, но оперират в украинското небе, то това “ще даде правото на Русия да обстрелва тези територии”, т.е., да нанася удари по страните – членки на НАТО. Според нашите експерти, Путин или, както обикновено, блъфира, или е неадекватен. Член 5 на Северноатлантическия договор все още не е отменен.

Украйна се нуждае поне от една бригада съвременни западни самолети, което означава три ескадрили по 10-12 машини във всяка.(УВести)