Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РАЗРУШАВАНИЯТ ОТ РУСНАЦИТЕ ЯЗОВИР “НОВА КАХОВКА” НОСИ НАЙ-РАЗЛИЧНИ БЕДИ ЗА РЕГИОНА

София, 15 юни 2023.- Кошмарната война на Русия против Украйна премина в нова фаза – нападнатата страна преминава в настъпление, а агресорът става все по-жесток и безмилостен, пише електронното издание “Сега“.

Така се стигна до експлозията в Каховската ВЕЦ, разрушаването на стената на язовира-гигант “Нова Каховка” и отприщването на потоп. Експерти и анализатори описват случилото се като хуманитарна и екокатастрофа. Най-видимата част на трагедията са залетите селища, бедстващите хора, унищожените им домове. Има загинали, стотици са в неизвестност. Хиляди очакват помощ. В по-ниските места нивото на водата достига 5 м. Корабоплаването по Днепър, а сетне и в Черно море, може да заприлича на “руска рулетка” – заради хаотично плаващите мини. Военни и доброволци се опитват да помагат на пострадалите, но потопът е толкова мащабен (залети са над 600 кв. км километра площи), че спасителите, храната, питейната вода не могат да стигнат бързо навсякъде.

Какво е екоцид

На 6 юни през нощта в машинното отделение на Каховската ВЕЦ избухват взривове, които разрушават част от язовирната стена. Обемът на водоема е огромен – 18 млрд. куб. метра (за сравнение нашият най-голям резервоар – “Искър”, побира 660 млн. куб. метра вода). През разрушената от взрива преграда водната маса се отприщва с бясна скорост и отнася всичко по пътя си.

Водоемът, построен през 50-те години на ХХ в., е проектиран да издържи на ядрен удар. Но не е защитен от експлозия отвътре – кой да предполага, че нещо такова може да се случи. Точно затова издишат нелепиците на Русия, че масиран украински обстрел е причинил рухването на бента. Руските военни окупираха Каховската ВЕЦ още в началото на “спецоперацията” и оттогава тя е в тяхно владение. Поредица международни източници дават доказателства, че именно в централата е започнала катастрофата – с експлозия в турбинната зала. Вече има данни за два взрива във фаталната нощ – един по-лек, като проба, последван след минути от по-мощен. Военни експерти смятат, че руснаците не са разчели добре силата на експлозията и те самите са неподготвени за бедствието, което отприщиха.

Шпионските сателити на САЩ са засекли експлозия в язовир Каховка точно преди той да се срути, но американските анализатори все още не знаят кой е причинил разрушаването на язовира или как точно се е случило.

Освободените след рухването на бента милиарди кубически метри вода носят адска смес от мъртви тела, химикали и нечистотии. Към Черно море приижда неуправлаема “флотилия” от мини, боеприпаси, отломки от къщи, изкоренени растения и дървета, разлагаща се материя от всякакъв вид  и невидими убийци – болестотворни микроби и бактерии. Бясната вода е заляла складове депа за отпадъци, гробища, септични ями. Отнесени са загробени трупове на животни, заразени с антракс.

Под заплаха е цялата екосистема на Черно море,

алармират Одеският екологичен университет и Институтът по морска биология към Академията на науките на Украйна.

“В турбините и трансформаторите на Каховската електроцентрала са съхранявани 450 т смазочни материали. Не знаем точно колко машинно масло е изтекло, но предполагаме, че е над 150 тона. То плава по реката и ще се озове в Черно море”, предупреждава Игор Сирота от “Укргидроенерго”.

На дъното на язовира след 70 години експлоатация има 10 метра утайки, вкл. и радиоактивни вещества, донесени по Днепър след аварията в АЕЦ “Чернобил”. Особено опасен е радиоактивният цезий, който има най-дълъг период на полупразпад. Засега никой не може да каже каква част от мътните и отровени води ще се излее в Черно море и какви беди ще причини. Представете си какво тече по Днепър, след като са били потопени и разрушени гробища, канализационни системи, септични ями. Водата отива към Днепро-Бугския лиман, а оттам – към Черно море. Учените предупреждават, че може да се очаква мощно бактериологично замърсяване с тежки последици. При високите летни температури всички органични вещества, попаднали във водата, ще се разлагат, раждайки милиарди болестотворни микроорганизми. Очаква се бурно размножаване на водорасли, което може да се окаже пагубно за други водни организми.

Украински еколози твърдят, че уникалната екосистема на заливната част на Днепър – от Нова Каховка до устието Днепър-Буг – всъщност е унищожена. Водата е заляла над 80 хиляди хектара защитени територии – част от Националния природен парк “Нижнеднепровски”. Според учените стотици островчета, райони с уникални заливни гори, водни ливади и степни зони ще изчезнат. Потопът е фатален за екосистемата, защото тъкмо сега е сезонът на чифтосването, периодът на гнезденето и хвърлянето на хайвера. Стотици видове живи организми ще загинат, сред тях и 71 вида животни и 32 вида растения, включени в Световния червен списък на изчезващите.

Някои сладководни обитатели, оцелели в отровния коктейл по Днепър, ще загинат, когато се озоват в солените води на Черно море. Ще го има и обратния ефект – необичайният приток на несолена и замърсена вода ще причини мор сред морските обитатели.

Природата ще боледува дълго, дори и след като (ако) Каховският резервоар бъде построен наново. Според властите в Киев изграждането на язовира ще струва над $1 млрд. долара и ще отнеме пет години.

Водата в Нова Каховка постепенно се отдръпва, след като вчера взрив в Каховската ВЕЦ разруши стената на местния язовир. души са в неизвестност, материалните щети са огромни, предават от града. По-лошо е положението по течението на река Днепър.

След потопа – пустиня

Язовирът “Нова Каховка” ще изчезне буквално след дни. След отдръпването на водата ще останат кал и утайки. Загубата на огромния водоем вещае недостиг на питейна вода и суша в цяла Южна Украйна.

Огромни плодородни площи няма да дадат очакваната реколта. Почвата е била съвсем беззащитна от атаката на водата. Връхлетялата вълна е отмила и отнесла хумуса. Съсипана е не само реколтата, унищожени са перспективите пред селското стопанство в засегнатите области за години напред – заради изпразването на водохранилището и разрушените напоителни системи.

От Всеукраинския аграрен съвет описват икономическите последици от бедствието: Само в Херсонска област се отглеждат около 4 млн. тона зърно. Сега площите са унищожени. Над 500 000 хектара земя остават без напояване. Съсипан е ценен експортен потенциал, който даваше възможност на Украйна да печели. 35% от континенталното обезпечаване със зеленчуци за боршч – лук, зеле, моркови, червено цвекло, идва от регионите Херсон и Запорожие. В района на Херсон няма да може да се отглежда нищо преди възстановяването на каховския хидрокомплекс. 

Изпразването на язовира оставя без източник на вода 94% от поливните съоръжения в Херсонска област, 74% в Запорожие и 30% в Днипропетровска област.

Без Каховския язовир почти 100 населени места ще останат на сух режим. “До 1 милион души може да загубят достъпа си до прясна вода”, твърдят украинските ековласти.

Животновъдството и млекопроизводството също ще пострадат – заради недостиг на вода и на фуражи.

Ще бъде ударено и рибарството. Фауната на язовира, отнесена от водния поток в заливните равнини по-надолу по поречието на Днепър, е обречена на гибел – когато голямата вода се оттече, всички тези биологични ресурси ще се окажат на суша.

Опустошително като ядрен взрив

Изследователи от международната разузнавателна общност InformNapalm твърдят, че унищожаването на Каховската ВЕЦ и язовира може да се сравни с използването на тактическо ядрено оръжие с мощност 5-10 килотона. Последиците наистина са същите като при ядрен взрив (без тежкото радиационното замърсяване) – евакуация на населението, унищожаване на предприятия и обекти с вредни и токсични вещества (хлор, амоняк, нефтопродукти и др.); унищожаване на водоснабдителни, канализационни, електроснабдителни съоръжения, колапс на хранителна и медицинска логистика; замърсяване на част от Черно море, недостиг на вода и т.н.

“Според Женевската конвенция, рушенето на язовири е военно престъпление, подобно на използването на оръжия за масово унищожение”, казват експертите на InformNapalm.