Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НАШЕТО НАСТЪПЛЕНИЕ ВЪРВИ ВЕЧЕ ЕДНА СЕДМИЦА, НО ОСНОВНИТЕ БИТКИ ТЕПЪРВА ПРЕДСТОЯТ

Киев, 15 юни 2023.- Настъплението на нашите войски продължава вече една седмица, но върховното командване е използвало само част от подготвените части. Основните битки тепърва предстоят, смятат западни анализатори.

В различни анализи четем, че след седмица на ожесточени боеве реалното изпитание на настъплението на Киев все още се чака. Украинските войски се намират на известно разстояние от фронтовата линия и основната част от подготвените за настъпление сили все още са в готовност.

Според Конрад Музика – полски военен експерт, който следи отблизо войната, Украйна досега е въвела в действие само три от 12-те бригади, подготвени за настъпление.

Нашето командване сформира и 12 бронирани бригади, девет от които са обучени и оборудвани от Запада, за провеждане на настъпателна операция. Една бригада обикновено наброява поне 3500-4000 бойци. Освен това, МВР е подготвило осем щурмови бригади с численост 40 000 войници.

Твърди се, че основните сили на Украйна са съсредоточени близо до град Орихив, Запорожка област, и Велика Новосилка, Донецка област. Това може да означава, че украинското командване иска да атакува град Токмак в Запорожка област, разположен на 25 км от фронтовата линия. От него до град Мелитопол остават 50 км. И двете населени места са добре укрепени, защото ако Мелитопол пада, прекъсва се руски сухопътен коридор от Мариупол към Крим.

Според заместник-министъра на отбраната Ганна Маляр, нашите войски са напреднали 6,5 км и са отвоювали 90 кв. км територия по 100-километровия участък от южната фронтова линия. В сряда беше отчетено допълнително напредване от 300-350 м в различни райони. Общата дължина на фронтовата линия от 1000 км се съкрати до 700 км.

Конрад Музика смята, че първоначално настъплението е напреднало доста добре, но тези дни напредъкът, изглежда, е спрял. Експертът не може да каже, защо. Но украинският анализатор Роман Свитан – полковник, бивш летец-инструктор, обяснява това с липсата на въздушна мощ. Киев от месеци лобира пред Запада за доставка на изтребители F-16, но все още не ги е получил.

Музика допуска, че Украйна може да е загубила до 15% от своите бойни машини Bradley и определен брой танкове Leopard 2, но също така е възможно някои от тези машини да са годни за ремонт. Електронното издание “Цензор.Нет” показа снимки от поразеното от прямо попадение Bradley. Екипажът е невредим, а самата машина може да се ремонтира.

Украинското контраофанзива започна преди около седмица. Русия добре се подготви за него, като изгради много отбранителни позиции – от временно превзетите територии в източната част на Украйна до окупирания Крим: това са минни полета, противотанкови ровове, редици от бетонни барикади “зъби на дракон” и окопи. Те са съсредоточени предимно в района в стратегически важния за двете страни юг, където Киев вероятно ще се стреми да прекъсне руските сухопътни връзки с полуострова и по този начин не само да разкъса фронта на две, но и да покаже, че превземането на Крим – въпрос на време. Загубата на полуострова ще бъде катастрофална за Кремъл, смята Олег Жданов – украински военен експерт.(УВести)