Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЕВРОПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЗОВА НАТО БЪРЗО ДА ПОКАНИ УКРАЙНА В АЛИАНСА

Киев, 15 юни 2023.- Европейският парламент призова съюзниците от НАТО да поканят Украйна да се присъедини към Алианса, а “процесът на присъединяване ще започне веднага след края на войната и да завърши възможно най-скоро”.

Тази резолюция беше разгледана в рамките на пленарната сесия на Европарламента. За нея гласуваха 425 евродепутата, 38 бяха против, а 42 се въздържаха.

“Призоваваме съюзниците от НАТО да изпълнят ангажиментите си по отношение на членството на Украйна в НАТО и очакваме, че предстоящите срещи на най-високо ниво във Вилнюс и Вашингтон ще бъде проправен пътя за покана към Украйна да се присъедини към НАТО и че процесът на присъединяване ще започне веднага след края на войната с цел да бъде финализиран във възможно най-кратки срокове“, се казва в резолюцията.

Освен това, Европарламентът призова държавите – членки на ЕС, съюзниците по НАТО и съмишлениците да работят в тясно сътрудничество с Украйна, за да разработят “временна рамка от гаранции за сигурност, които да бъдат приложени веднага след войната, докато не бъде постигнато пълноправно членство в НАТО”.

Също така, подчертава се, че интеграцията на Украйна в НАТО и ЕС ще укрепи регионалната и глобалната сигурност, ще допринесе за стабилността и ще укрепи връзките на сътрудничество и споделените ценности между Украйна и евроатлантическата общност”, четем в документа.(УВести)