Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

THE GUARDIAN: ПОЛЯЦИТЕ СА ПРИТЕСНЕНИ ОТ РУСКОЕЗИЧНИТЕ УКРАИНСКИ БЕЖАНЦИ

Киев, 12 юни 2023.- Руският език, на който украински бежанци общуват помежду си, все повече притеснява жители на Полша, пише The Guardian. Изданието дори уточнява, че мнозина от поляците започват за изпитват и тревога.

“Поляците не разбират, как тези украински граждани, родили се и израснали в Украйна, не са научили украински език?” споделя пред The Guardian Мирослав Скорко – президент на Съюза на украинците в Полша.

Пан Мирослав казва, че неговата организация започна да получава все повече “тревожни” сигнали от поляците, които искат да помогнат на наши бежанци, но се отказват, защото те говорят на руски. Той цитира и пролетното социологично допитване, според което отношението на поляците към нашите бежанци се е влошило. Броят на тези, които искат да помагат на украинците, от 49% преди през април е паднал до 28%. В момента над 70% от поляците искат нашенците да се приберат в родината си.

“Това, че белорусите говорят на руски, за поляците е ясно, но когато става дума за нас, украинци, нападнати от Русия, хората се питат, да не би става дума за геополитически предпочитания?” казва Мирослав Скорко.

Поляците се чудят, че вече над една година бежанците са у тях и не са проговорили нито на украински, нито на полски, а продължават да ползват езика на агресора.(УВести)