Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА СЕ НАДЯВА С F-16 ДА ВЪОРЪЖЕНИ ПОНЕ ЧЕТИРИ БРИГАДИ

Киев, 10 юни 2023.- Украйна като че ли е получила добро предложение за доставка на изтребители F-16, съобщават родните медии.

Процесът се активизира след като в края на май Вашингтон заяви, че не възразява тези американски самолети да бъдат доставени на Киев, да се подпомогне украинското настъпление.

“Нашите съюзници знаят от колко точно самолети се нуждаем”, каза Зеленский.

Според Роман Свитан – полковник, летец-изпитател, би било добре нашите ВВС да получат толкова F-16, за да могат да въоръжат с тях поне четири бригади, което ще рече, че става дума за 120 самолета.

По думите на украинския президент, сега Киев очаква окончателно споразумение със своите съюзници, включително “съвместно споразумение със САЩ”.

Според британският Международен институт за стратегически изследвания, Белгия, Великобритания, Дания и Нидерландия са в състояние да осигурят най-малко 125 изтребители F-16 и то в пълна бойна готовност. През м.г. Норвегия премина към F-35 и също може да предложи на Украйна свои по-стари машини.

САЩ, обаче, все още не са взели решение дали да доставят на Киев свои F-16.

В момента украинските ВВС разполагат само с бойни самолети съветско производство – МиГ-29, Су-24, Су-25 и Су-27, както и със съветски хеликоптери Ми-2, Ми-4, транспортни Ми-8 и ударни Ми-24.(УВести)