Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗЕЛЕНСКИЙ ПОСЕТИ БЕДСТВАЩИЯ ХЕРСОН, МОСКВА ПРОТЕСТИРА – ОБЛАСТТА БИЛА НЕЙНА

Киев, 08 юни 2023.- Днес Володимир Зеленский посети наводнения след разрушаването от руснаците на стената на язовир “Нова Каховка” Херсон, съобщават родните медии. Москва пък излезе с официален протест, защото смята тази област за своя “федерална територия”.

Президентът обсъди с местните власти евакуацията на хората от засегнатите населени места. Акцията е затруднена, тъй като московците не спират да обстрелват Херсон и околните села, а и има опасност от мини, които плуват във водата и застрашават цивилните и спасителите. Според Червен кръст, мините ще остават опасни още дълго време – години наред, и не само в Херсонска област, но и по-надолу по поречието на Днепър и дори в Черно море.

В социалните мрежи Зеленский написа: “Обсъдихме много важни въпроси – оперативна обстановка в района в резултат от бедствието, евакуация на гражданите от зони на потенциални наводнения, справяне с последствията от извънредната ситуация, причинена от експлозията, организиране на подкрепа за наводнените райони”.

Стената на язовира и ВЕЦ “Нова Каховка”, контролирани от Русия от март м.г., е разрушена на разсъмване през миналия вторник (06 юни). Всичко сочи, а и прихванатите телефонни разговори на самите руснаци показват, че експлозията е вътрешна, а не следствие на бомбардиране, и е причинена от окупаторите, за да забавят украинското настъпление. Но, вероятно, сметките на руснаците са излезли криви и взривът се получи прекалено мощен. В резултат експлозията предизвика голямо наводнение както в наши територии, така и в окупирани от Русия райони, включително е пометена и първата руска отбранителна линия.

Председателят на Херсонската областна държавна администрация Олександър Прокудин съобщи, че под водата се намират почти 600 кв. м, като 30% са в нашата част, а почти 70% – в окупирания от руската армия ляв бряг на река Днепър. “Тази сутрин средното ниво на водата беше 5,61 метра”, докладва Прокудин.

Към днешна дата почти 2000 души са евакуирани, като по-голяма част – 1495, са изведени от Корабелния район в Херсон.

Според Уикипедия, общата територия на Херсонска област е 28,5 хил. кв. км, т.е., 1/3 от територията на България (111 хил. кв. м).(УВести)