Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗАЩО БЪЛГАРИТЕ В УКРАЙНА СА ГНЕВНИ НА КОСТАДИН КОСТАДИНОВ?

София, 07 юни 2023.- Посланията на Костадин Костадинов за автономия на българите в Южна Бесарабия са подвеждащи и манипулативни, казват украински българи. “Иска да покаже, че в Украйна малцинствата са потискани, но това не е така”, съобщава “Дойче веле“.

Поредно отворено писмо до българския парламент беше изпратено от българската общност в Украйна. Този път причина станаха изказванията на лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов, в които той се обявява за автономия на българите в Южна Бесарабия. “Това е груба намеса във вътрешните работи на държавата Украйна, подкрепа за сепаратизъм и руската военна агресия срещу Украйна“, пише в писмото на украинските българи.

Костадин Костадинов брани паметник на Червената армия в София

Украинските българи са категорични, че искания за автономия от тяхната общност няма – поне не и сериозни. По думите на Петро Добрев от българското село в Украйна Остривне, местни дейци не говорят за такива неща. “Ако има хора, които мислят за автономия и я искат, това са може би 1% т или по-малко”, казва Добрев.

Даниел Бенатов е украински българин, преподавател е в Киевския университет “Киевска политехника”. Той смята, че посланията на Костадинов са подвеждащи и манипулативни. “Иска да покаже, че тук, в Украйна, малцинствата са по някакъв начин потискани, но това не е така”, коментира Бенатов.

По думите на Бенатов, българите в Украйна имат културна автономия – никой не ги притиска и имат възможност за развитие. Важно е да се отбележи и това, че украинци и българи имат добри отношения помежду си, коментира още университетският преподавател. “Българските села са големи, всяко село има културен дом и читалище, имат своите фолклорни колективи и т.н.”

Благодарение на реформа в образователния процес на Украйна пък децата от националните малцинства могат да изучават всички дисциплини в училище на своя роден език. Това важи и за българите. “Ние живеем в свободна страна, демократична, където всеки може да предложи идеи и те да се обсъдят, – коментира призивите за автономия Петро Добрев. – Но това трябва да се направи от украинските граждани и трябва да се направи само след края на войната.”

И двамата украински българи са единодушни, че ситуацията, в която се намира Украйна в момента е особено сложна и не е времето за подобни дискусии. “Който днес говори за автономия, той подклажда огъня на войната”, коментира Добрев.

По думите на Даниел Бенатов, изказванията на Костадин Костадинов са форма на пропаганда и то такава, която Русия използва не за пръв път. Бенатов отбелязва и случая с унгарското малцинство в Украйна, за което Виктор Орбан още през 2014 г. изисква да получат автономия. Унгарското малцинство обаче е в съвсем различна позиция от българското, обяснява Бенатов. В Закарпатието, където е концентрирана етническата група, повечето хора говорят единствено унгарски, което усложнява живота им в Украйна, казва университетският преподавател.

Речта, в която Орбан призовава за автономност на унгарското малцинство в Украйна, унгарският лидер прави само няколко седмици след като Русия анексира Крим в разрез с международното право. Тогава Виктор Орбан беше разкритикуван, че се включва в наратива на Москва, която подклажда сепаратизма в Украйна. По думите на украинския българин Петър Добрев, исканията на лидера на “Възраждане” за автономия на българите в Украйна също са призив за сепаратизъм.

“Още по-смущаващи са заплахите на лидера на партия “Възраждане” за изселване на украински бежанци от територията на България”, пише още в писмото на украинските българи до Народното събрание в София. Българските държавници трябва да са заинтересовани от това украинските бежанци в страната да се интегрират и да живеят в България, коментира Добрев. Според Бенатов, пък това е просто още един опит да се подклажда ненавист към украинците.

Петро Добрев пък смята, че за България всъщност е изгодно бежанците от Украйна да се настанят трайно в страната. “Това има много плюсове за България – първо икономически, защото тези хора инвестират парите си там, не живеят само с помощите, които им дава българската държава. Също решават до някаква степен и демографския проблем – много хора от украинските бежанци мислят и след войната да останат в България”, казва Добрев.

Освен всичко друго “сред десетките хиляди бежанци от Украйна, които в момента са в България, има хиляди и хиляди украински граждани от български етнически произход”, продължава отвореното писмо на украинските българи.

И двамата украински българи призовават всеки в България, който иска да помогне на своите сънародници в Украйна, да се обърне директно към тях. “Ако някой в България чете, че украинските българи имат някакви проблеми в Украйна и иска да им помогне, той може директно да се свърже с тях. Ако хората мислят, че сънародниците им се нуждаят от подкрепа, спокойно могат да проверят лично как е там да им помогнат директно от България”, казва Даниел Бенатов.

В никакъв случай обаче не бива България да се намесва във вътрешните работи на Украйна, категорични са украинските българи. “Господин Костадинов, ако е държавник, не трябва да говори такива неща. Защото в България също има малцинства, които живеят компактно на територията. Сега ако друга държава се намеси и говори такива неща, как ще реагира България и лично господин Костадинов?”, пита Петър Добрев, съобщава “Дойче вече“.