Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЕКОКАТАСТРОФА: ЗЕМЯТА НА ЮГ ОТ НОВА КАХОВКА МОЖЕ ДА СЕ ПРЕВЪРНАТ В ПУСТИНЯ

Киев, 07 юни 2023.- Селскостопанската земя в южната част на Украйна може да се превърне в пустиня още през следващата година поради унищожаването от окупаторите на Каховската ВЕЦ, смятат в родното министерство на аграрната политика и храните.

В съобщението се казва, че техногенната катастрофа ще спре водоснабдяването на над 30 полеви напоителни системи в Днипропетровска, Херсонска и Запорожка области.

През тази година на десния бряг на Днепър работят само 13 напоителни системи. Терористичният акт в Каховската ВЕЦ на практика остави без източник на вода 94% от напоителните системи в Херсон, 74% в Запорожие и 30% в Днипропетровска област. Без Каховския язовир ще пострадат не само фермерите и потребителите на вода, но и източниците на снабдяване с питейна вода на почти 100 населени места.

По предварителни оценки, ще бъдат наводнени приблизително 10 хил. хектара земеделска земя на десния бряг на Херсонска област и няколко пъти повече – на левия бряг на района, който в момента е окупиран от руснаците.

От министерството съобщават, че подробна информация ще бъде известна през следващите дни, след анализ на данните и сателитните снимки за размера на наводнението.

Разрушаването на Каховската ВЕЦ също ще има сериозни последици за рибарството. Както отбелязва министерството, вече се регистрира смъртта на риба и в резултат на спада на нивото на водата хайверът ще изсъхне в затлачените зони.

Освен това, фауната на язовира, отнесена от водния поток в заливните равнини, образувани по-надолу по поречието на Днепър, също ще умре. Защото в бъдеще, когато голямата вода отшуми, тези биологични ресурси ще се окажат на сушата.

Друг проблем е свързан с навлизането и смъртта на сладководни риби и други биологични ресурси в солените води на Черно море. От своя страна, черноморската фауна също може да умре от масовия приток на прясна вода.

В резултат на разрушаването на ВЕЦ загубите за риболовната индустрия от смъртта само на възрастни видове могат да достигнат 95 хил. т или около 4 млрд. грн. Общо, според предварителните изчисления, загубите от смъртта на всички биологични ресурси ще надхвърлят 10,5 млрд. грн.

Министерството добавя, че негативните последици от опустошаването на водните биологични ресурси ще продължат няколко години наред, дори ако коритото на Каховския резервоар бъде запълнено в близко бъдеще.(УВести)