Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСКИЯТ ГЕНЕРАЛЕН ЩАБ ТВЪРДИ, ЧЕ ТРЪГНАХМЕ В НАСТЪПЛЕНИЕ. НО НАШИТЕ МЪЛЧАТ

Киев, 05 юни 2023.- Генерал-майор Игор Конашенков – говорител на генералния щаб на руската армия, известен още като “говореща глава”, днес публично заяви, че украинското настъпление е започнало, но “храбрите руски войници” са осуетили голяма офанзива в южната част на Донецка област. Същевременно коментар от нашите власти няма, а някои руски милитари блогъри говорят тъкмо за обратното, че в неделя украинските войски са пробили първата руска отбранителна линия на пет участъка и са напреднали от 500 м до три км в Запорожка област и освободили няколко населени места.

В събота военното разузнаване на Въоръжените сили на Украйна пуска в социалните мрежи клипче със следното съобщение: “Плановете обичат тишината. Няма да има обявяване на началото – Министерство на отбраната на Украйна”. Този клип днес се появи и по ТВ в някои градове на окупирания Крим, което говори на добра работа на родните хакери.

Съобщенията за нашето настъпление е елемент от информационно-психологичната война, която Москва води против Украйна с цел деморализиране на нашето общество чрез съобщения за “огромни човешки загуби и др.”, заявяват от управлението “Стратегически комуникации” към Въоръжените сили на Украйна.

Впрочем, през изминалото денонощие руската армия се е опитала да атакува отбранителните ни позиции 29 пъти, съобщават от Генералния щаб на украинските въоръжени сили в сутрешния си доклад. Атакуването е предприето в Луганска и Донецка област.

В посока Купянск, през нощта, руската армия е провела неуспешни офанзиви край Новоселивске в Луганска област. На лиманското направление врагът се е опитал да напредне край Билохивка. В близост до Бахмут е имало жестоко сражение. На юг руснаците са атакували Мариинка – предградието на Донецк, превърнато в абсолютни руини.(УВести)