Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МАНОЛ ГЛИШЕВ: ВПРОЧЕМ, КЛЕТИ “РУСОФИЛИ”, ВАШАТА ЛЮБИМА КОЧИНА СКОРО ЩЕ ЗАГИНЕ!

София, 05 юни 2023.- Някакви непрекъснато ми досаждат с приказки за великата руска култура, пише във “Фейсбук” публицистът и инфлуенсър Манол Глишев.

Първо, разбрали сме се – за никакъв балет, художествена гимнастика, брезички, художници, романи, поети и частушки не може да става дума, докато загиват невинни украинци.

И второ – не, нищо не оправдава убийствата, защото не е вярно, че те, видите ли, украинците първи били почнали. Спрете с кремълските лъжи и вървете по дяволите. Точка.

Отделно – бас държа, че, всъщност, през годините преди сегашната позорна война съм консумирал много повече съвременни руски романи и музика в сравнение с повечето от така наречените русофили. Русофилите първо не са русофили, те са нагайколюбци. Обичат побоищата, тюрмата и диктатурата, а не някаква си там култура. Културата им е само за парлама. Имената на един-двама прашасали класици ги ползват само като реторическо средство (ах, Толстой, ах, Достоевски), но не ги четат.

Вижте, никога не съм бил русофил. Аз съм старомоден български националист, макар и разочарован. За мен България е много по-древна и достойна култура от някаква си там Русия. И тази България не принадлежи на простаците, а на нас – на недобитата, истинска буржоазия.

Отделно, културно и външнополитически съм осъзнат англофил. На мен ми дайте първобългарски каменни надписи, български песни от XVI-XVIII в. за Марко и Вълкашин, Симеон Радев и Милен Русков, поезията на Радой Ралин или Кирил Кадийски, ако ще е нещо тукашно. Инак си чета за удоволствие главно Пратчет, Толкин и Такъри. Английската литуратура, кино и музика просто са най-добрите в света и тук няма какво изобщо да се умува. Просто нито една друга култура няма какво да сравни с Шекспир и Милтън. Но въпреки това все нещо и от руските работи съм попрочел и поизслушал. Това братя Стругацки, това Глуховски, това Акунин, това ДДТ и “Мельница”… Наясно съм с меда и жилото, така да се каже.

Докато вие, клети “русофили” – вие не познавате нито българската, нито руската култура. Камо ли пък някоя трета. Вие сте едни прости лумпенпролетарии с поакани анцузи. Затваряйте си плювалниците и не си въобразявайте, че имате право на каквото и да е пред един културен човек.

И понеже не разбирате от друг език – аз ви обещавам, че един ден след не много време ще изпитвате включително и физически ужас от досега кротките хора, които бездруго знаем и можем повече от вас. Впрочем, вашата любима кочина скоро ще загине.