Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КОЙ ВЛИЗА В ЕВРОПЕЙСКАТА КОАЛИЦИЯ ОТ БОЙНИ САМОЛЕТИ F-16 ЗА УКРАЙНА?

Киев, 04 май 2023.- Коалицията от бойни самолети за Украйна в момента включва осем държави, като техният брой може да се увеличи.

Това каза Игор Жовква –  заместник-началник на кабинета на президента на Украйна.

Среща на върха в Молдова

Според него, че в резултат на участието на Володимир Зеленский в срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова преди няколко дни е било възможно да се очертаят контурите на коалицията от бойни самолети и да се предприемат реални стъпки за ускоряване на обучението на пилоти и техници за изтребители от четвърто поколение, по-специално, F-16.

“Основата на европейската част на коалицията е оформена с участието на осем държави – Великобритания, Холандия, Полша, Дания, Швеция, Белгия, Португалия и Франция”, сподели пан Игор.

По думите на Игор Жовква, постигнатите договорености ни позволяват да се надяваме на конкретни решения относно обхвата и механизма на обучение на пилоти, обслужващ персонал, както и създаване на условия и подходяща инфраструктура за бойни самолети още по време на следващото заседание на Контактната група по защитата на Украйна (формат Рамщайн).

Днес е 466-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите (убити и ранени) на Московия са: 209940 (+470 за един ден), самолети –313, хеликоптери – 298, танкове – 3837, БМП – 7512, артилерийски системи – 3555, средства за ПВО – 344, ракетни системи за залпов огън – 583, автомобили – 6305, дронове – 3175.(УВести)