Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ХИЛЯДИ СЕ СЪБРАХА НА ШЕСТВИЕ ПРОТИВ РАДЕВ И В ПОДКРЕПА НА ЕС И НАТО

София, 03 юни 2023.- Хиляди се събраха в петък пред администрацията на президента в София на шествие против политиката на Румен Радев, пише “Свободна Европа“.

То се проведе под надслов “България е парламентарна република и пълноправен член на ЕС и НАТО!” По-рано през седмицата на същото място хората се събраха с искане за импийчмънт на Радев.

Президентът предизвика обществено недоволство тази седмица, след като в понеделник, докато връчваше втория мандат на ПП-ДБ, призова партията да не предлага правителство. Така той се обяви против сформиране на управляващо мнозинство между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с премиери Николай Денков и Мария Габриел на ротационен принцип. Малко по-рано двете коалиции бяха постигнали съгласие за кабинет. В петък те официално обявиха състав на Министерски съвет, който ще връчат на Радев в понеделник.

Много от присъстващите в петък носеха плакати с надписи като “Радев, свободен си да залезеш на изток”, “Радев, агентът на Путин”, “Радев предаде европейска България”, “Мунчо, чий е Крим?”

“Тук сме, първо, защото вярваме в проевропейския път на България, и второ, защото смятаме, че наистина президентът прекали, като твърде много се изказва политически в последните три години поне, – каза Михаил – един от присъстващите. – Смятаме, че това е вредно за демокрацията в България и е вредно за цялото й развитие“.

Организаторите от инициативата “Правосъдие за всеки” призоваха за работещ парламент, редовно правителство и съдебна реформа.

В събитието се включиха също депутатите от “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) Явор Божанков и Манол Пейков. “Най-страшното не са тия хора от “Възраждане” в парламента, най-страшното са онези хора отдолу, които ги подкрепят”, – каза Пейков.

“Трябва по някакъв начин да отстоим нашите ценности по мирен начин, не трябва да позволим този цивилизационен сблъсък да избие в агресия и насилие”, – сподели Божанков.

Малката Софи е за Европа

Протестиращите обвиняват Радев, че управлява еднолично, като удължава действието на служебните кабинети и че открито се противопоставя на сформирането на нов проевропейски кабинет. Президентът е назначавал две служебни правителства след падането на прозападното правителство на Кирил Петков през лятото на 2022 г. Те са управлявали общо почти година до момента.

От началото на войната в Украйна Румен Радев нееднократно е заемал позиции, които съвпадат с тезите на Кремъл. Той е против военната помощ и често говори против санкциите срещу Русия, пише “Свободна Европа“.

Снимки: Васил Жукивский