Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ИМА ДОБРИ НЕФОРМАЛНИ ДИСКУСИИ ЗА ВЛИЗАНЕ НА УКРАЙНА В НАТО

Киев, 01 юни 2023.- Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече неформалните дискусии в рамките на Алианса “добри” за конкретни стъпки, които Украйна трябва да предприеме, за да постигне членство в НАТО, съобщава електронното издание “Цензор.Нет”.

Йенс Столтенберг

Столтенберг каза това след пристигането си в Осло, където ще се проведе среща на външните министри на НАТО.

На въпрос, дали съюзниците ще се съгласят на някакви конкретни стъпки Украйна за постигане на членство в НАТО, генералният секретар отговори: “Сигурен съм, че ще намерим консенсус по този въпрос. Вече имаме добри неформални дискусии. И ние потвърждаваме основното си послание: Украйна ще стане член на този алианс”.

Столтенберг също напомни, че Украйна вече върви към НАТО, като преминава от съветските стандарти към стандартите на Алианса.

Според него, НАТО помага на Украйна от 2014 г. и особено след пълномащабното нахлуване на Русия през февруари м.г. “Така че, да, ние се движим в тази посока и, да, съюзниците виждат Украйна като член на НАТО”, категоричен е Столтенберг.

Анален Бербок

Същевременно Анален Бербок – външен министър на Германия, неотдавна заяви, че членството на Украйна в НАТО по време на война е невъзможно.

Но преди два дни парламентът на Чехия прие декларация, с която призовава Украйна да бъде поканена за НАТО. Официални лица от Полша, Литва, Латвия и Естония също постоянно повдигат тема за членството ни в Алианса час по-скоро.

Срещата на върха на Алианса ще се проведе на 10-11 юли във Вилнюс и Киев се надява украинската тема там да бъде една от най-важните. Нещо повече, президентът Володимир Зеленский очаква Украйна официално да получи покана за НАТО. Но, според експертите, най-вероятно във Вилнюс да ни дадат някакви много сериозни гаранции за сигурността ни.(УВести)