Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БЪЛГАРИТЕ ОТ УКРАЙНА ИСКАТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ДА УСМИРИ РАЗВИЛНЯЛ СЕ РАШИСТ

София, 01 юни 2023.- Местните власти в лицето на председателите и кметовете на селата и градовете с компактно българско население в Болградския и Измаилския район в Одеска област се обърнаха към Народното събрание на Република България да спре зловредна реторика и дейност на ръководството на партията “Възраждане” и особено на българския рашист Костадин Костадинов, които вредят на двустранните ни отношения.

В декларацията четем:

“Ние, представителите на местните власти в Украйна – в градовете и селата в Одеска област, където компактно живее българската общност, осъждаме изказванията на лидера на партия “Възраждане” Костадин Костадинов за автономия на българите в Южна Бесарабия.

Това е груба намеса във вътрешните работи на държавата Украйна, подкрепа за сепаратизъм и руска военна агресия срещу Украйна.

Припомняме, че едва след възстановяването на независимостта на Украйна през 1991 г. етническите българи получиха всички законодателни и фактически възможности да запазят своята идентичност, да изучават и развиват своя език и култура.

Децата от етнически български произход могат да учат българския език като роден дори в условията на военно положение, след руската инвазия в Украйна, в условията на постоянен руски ракетен и въоръжен терор.

Същевременно изучаването на български език е забранено от руските окупатори на територията на Запорожка област, където също живеят нашите сънародници и чакат освобождението и връщането на украинската власт.

Реформата за децентрализация на Украйна през 2020 г. се проведе след активни консултации с местните общности, включително българската, и се взе предвид желанието на българската общност и други представители на националните малцинства в Украйна.

Изрично подчертаваме, че украинската част на Бесарабия – Одеска област, е мултикултурен регион и че подобни сепаратистки изказвания на представител на българските власти обиждат не само българите в Украйна, населяващи Бесарабия, но и гагаузите, молдовците , липованците, албанците, ромите, германците, арменците и другите народи, които живеят мирно заедно на тази територия повече от 200 години.

Призоваваме българския парламент да осъди ръководството на партия “Възраждане” в опитите му да се намесва във вътрешните работи на Украйна и да използва украинските етнически българи като инструмент за прикриване на своите мръсни политически интереси. Припомняме, че заради проруската си дейност той беше признат за враг на Украйна, изгонен от територията на страната ни, а Службата за сигурност на Украйна му наложи 10-годишна забрана за влизане у нас.

Етническите българи на Украйна защитават държавата и домовете си от агресора, защото руската окупация носи несправедливост и потисничество на всички народи, с изключение на руския. Това наблюдаваме в окупирания Крим, в окупираните Мариупол, Бердянск и Мелитопол. Българите в Украйна, представители на нашата общност, се борят за свободата на своята страна и умират, защитавайки я.

Още по-смущаващи са заплахите на лидера на партия “Възраждане” за изселване на украински бежанци от България. Това е грубо нарушение на човешките права, води до разпалване на вражда и омраза.

Сред десетките хиляди бежанци от Украйна, които в момента са в България, има хиляди и хиляди украински граждани от български етнически произход.

От началото на войната хиляди наши украински българчета студенти учат в учебни заведения в България или планират да продължат да се учат в тях и живеят там. Разпалването на омразата към всичко украинско ще се отрази и на тях. Всичко това е грубо нарушение на европейските закони и споразумения, и двустранните договори за сътрудничество, всичко това може да влоши дългогодишното приятелство между България и Украйна.

Молим Народното събрание на Република България, както и всички компетентни органи в България да предприемат необходимите мерки лидерът на партия “Възраждане” да бъде подведен под отговорност. Престоят на Костадин Костадинов като председател на Комисията за българите в чужбина в 48-ото Народно събрание се превърна в срамна страница в историята на България.

Българската общност в Украйна е най-старата и най-многобройна. Дейността на Костадинов начело на този важен орган, неговата открита подкрепа на руската агресия, отнела живота на много граждани от български етнически произход и донесла разруха в домовете на нашите сънародници, е престъпление против човечеството и срещу българския народ както в България, така и извън нея”.

Следват подписите: