Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ТРЕТА ВЪЗДУШНА АТАКА ПО КИЕВ ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ. ДРОНОВЕ СТИГНАХА И ДО МОСКВА

Киев, 30 май 2023.- Една жена на 33 г. е загинала при нова вълна от руски удари по украинската столица Киев тази сутрин. Поне 13 души са ранени, някои от тях са в болница, съобщи столичният кмет Виталий Кличко.

Това е трета атака по града в рамките на едно денонощие, като две от тях бяха извършени вчера. Твърди се, че през този месец Русия 17 пъти е атакувала Киев по въздух.

В няколко района пламнаха пожари. Падащи отломки подпалиха висока сграда в Голосиевски район на Киев. От военната администрация уточниха, че двата най-горни етажа на жилищната сграда са унищожени и че все още може да има хора, затрупани под руините.

Тази атака, за разлика от двете предишни, беше само дронова. Родната ПВО унищожи 29 “Шахеда” от общо 31. Според Сергий Попко от военно-гражданската администрация на Киев, нощната атака може да се окачестви като масирана.

Същевременно, на разсъмване и Москва преживя дронова атака, само че не се знае, кой я е организирал. Руските медии пишат, че е имало между 25 и 32 дрона. Кметът на руската столица Сергей Собянин каза, че на мястото на инцидента са пристигнали всички служби. Той уточни, че “засега никой сериозно не е пострадал”. По данни на местните телеграм-канали, част от безпилотните апарати е била свалена преди да стигне до Москва. Споменават се такива близко разположени до столицата градове, като Красногорск и Одинцово.

“Свободна Европа” съобщава, че засега няма независимо потвърждение, кой е ударил Москва. “Кадри в социалните мрежи наистина показват подобни събития, но не е ясно, кой е пуснал дроновете”, пише изданието. Неотдавна Москва обвини Киев, че е атакувал Кремъл, но украинските власти отрекоха тези твърдения.(УВести)