Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НИЕ ВЗРИВИХМЕ КЕРЧЕНСКИЯ МОСТ, ПРИЗНАЛ ВАСИЛ ВАЛЮК – ШЕФ НА СБУ

Киев, 28 май 2023.- Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е взривила Керченския мост, който още наричат Кримски.

генерал-майор Васил Малюк

Това заяви 40-годишният председател на СБУ генерал-майор Васил Малюк. Интервю с него, взето от журналиста Дмитро Комаров, се появи в You Tube.

“Наложи се да вземем съответните мерки, тъй като става въпрос за логистичен път на врага”, казва пан Васил. Но не даде никакви подробности за тази спецоперация. Атаката е станала на 08 октомври м.г., един ден след деня, когато руският диктатор Путин навърши 70 г.

Повечето наблюдатели отдавна предполагаха, че зад атаката стои Украйна, въпреки че Киев дълго време е отказвал да коментира случая. През декември Малюк е намекнал, че СБУ може да има нещо общо.

В интервюто пан Васил заяви, че неговата служба е действала според “обичаите за воденето на война“ и посочи, че в началото на руската офанзива СБУ е създала специално звено за саботажи на окупираната украинска територия.

Васил Малюк също така потвърди, че атаката с дронове против кораби на руския черноморски флот, които са на рейд пред базата в Севастопол, е била част от специална операция на СБУ, извършена съвместно с украинските въоръжени сили.(УВести)