Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ХУДОЖНИЧКА ДОКАЗВА С КАРТИНА ПРЕД СЪДА В ХАГА РУСКИТЕ ЗВЕРСТВА В УКРАЙНА

София, 27 май 2023.- Художничката Йона Тукусер – украинска българка, изпраща своя картина на Карим Хан – главен прокурор на Международния наказателен съд (МНС), съобщава Момчил Инджов – кореспондент на електронното издание “Клуб Z” в Брюксел и Страсбург.

Така Йона се надява да помогне за разследването на военните престъпления на руската армия в Украйна.

Писмото засяга предполагаеми престъпления след избухването на войната на 24 февруари 2022 г., но и деяние в резултат на украинския Евромайдан, започнал на 21 ноември 2013 г. На тази дата проруското правителство в Киев на Виктор Янукович се отказва от асоциирането на Украйна към ЕС, с което предизвиква масови протести, довели до свалянето му.

В отговор Русия анексира Крим през 2014 г., а осем години по-късно нахлу в Украйна. Киев прие юрисдикцията на МНС върху събитията в периода между 21 ноември 2013 г. и 22 февруари 2014 г.

Картината, която Йона Тукусер изпраща на Карим Хан, е вдъхновена от трагедията на малкия Иля от Мариупол, която потресе света.

Това е картината “Бях толкова гладен, че изядох играчката на моя приятел, която Йона Тукусер праща до Международния наказателен съд за престъпленията на Русия в Украйна

Йона Тукусер е известна и с това, че изследва Голодомор, организиран от съветската власт в Бесарабия и Северна Буковина, включително против българите в Украйна през 1946-1947 г.

Публикуваме писмото на художничката до прокурора Карим Хан.

“До: Г-н Карим Хан, Прокурор на Международния наказателен съд

Относно: Предполагаеми престъпления, извършени в контекста на ситуацията в Украйна след 21 ноември 2013 г.

Рим, 23 май 2023 г.

Уважаеми г-н Хан,

Като художник, който е роден в Украйна, бих искала да допринеса за разследването на военните престъпления, извършени от Русия в Украйна, като предоставя една от моите картини, която изобразява такова престъпление, и по-конкретно отразява ужасите на глада, причинен от войната.

Моята картина е вдъхновена от реалната история на шестгодишния Иля, който през март 2022 г. преживя ужасите на глада в град Мариупол и беше принуден да яде играчка, за да избегне смъртта. Прилагам снимка на картината, която беше изложена миналата есен на самостоятелната ми изложба “Глад” в Националната художествена галерия в България. Включена е и връзка към интервюто, което разкрива тази история.

Картината, озаглавена с цитат от интервюто на Иля – “Бях толкова гладен, че ядох играчката на моя приятел”, е неразделна част от моя интердисциплинарен проект “Глад”. Чрез този проект провеждам независимо историческо разследване, насочено към разкриване на истината относно умишлените действия на съветското правителство в Украйна през ХХ в., които доведоха до загубата на милиони животи поради глад и дори до случаи на канибализъм.

През 2018 г. проведох експедиция в села в Одеска област в Украйна, населени с етнически българи, с цел събиране на убедителни доказателства за канибализъм по време на политически предизвикания масов глад през 1946-1947 г. Чрез повече от сто интервюта с очевидци, някои от които са живи и днес, получих значими свидетелства. Доказателствата са детайлно документирани под формата на кратък документален филм, озаглавен “Антропофаг”, който е достъпен за гледане на моя уебсайт.

Като се има предвид настоящата ситуация, в която Украйна все още търпи престъпления, включително такива, при които гладът е безмилостно използван като оръжие, и които са подобни на безнаказаните престъпления, извършени от съветското правителство в миналото, аз смирено ви призовавам да вземете моята картина под внимание по време на разследване на престъпления срещу човечеството, извършени от Руската Федерация като държава наследник на СССР, в Украйна.

Моля, вземете под внимание значението на моята картина за осветяване на тези тежки престъпления. Вярвам, че изкуството има силата да вдъхнови хората да предприемат действия за промяна. Искрено се надявам, че това предложение ще бъде разгледано внимателно и че моят принос чрез изкуството ще помогне за разкриването на истината и постигането на мир, хуманност и справедливост. С уважение, Йона Тукусер”.